Kezdőlap EGÉSZSÉG Így mérd meg a vérnyomásod, ha nincs kéznél vérnyomásmérő!

Így mérd meg a vérnyomásod, ha nincs kéznél vérnyomásmérő!

Hirdetés

Vannak, akinek egyik percről a másikra megy fel a vérnyomásuk. Történhet egy váratlan esemény, vagy egy kis megterhelés hatására akár. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, és a szükséges eszköz hiányában tudni szeretnénk, hogy mekkora a baj, alkalmazzuk az alábbi módszert.

 

Hirdetés

Szükség lesz egy vonalzóra, egy gyűrűre, és egy kötőre. Üljünk le kényelmesen egy székre, fektessük a kezünk az asztalra, helyezzük az alkarunkra a vonalzót.

A vonalzó kezdete a könyökhajlatban legyen. Ezután fogjuk meg a gyűrűt, kössük fel egy cérnára, majd tartsuk a vonalzó felé, és kezdjük el nagyon lassan a csukló felé himbálni.

Lélegezzünk mélyeket, ne beszéljük. A gyűrű merőleges legyen a vonalzóra. Mikor kezd leállni a mozgás, jegyezzük meg a vonalzón, hogy hányas számjegy fölött van a gyűrű.

Ha pl. 11 cm-nél állt be a gyűrű, akkor a vérnyomás felső értéke 110. Az alsó érték mérésére, helyezzük a vonalzó kezdetét a csukló felé, és ugyanezt a mozgást végezzük el a gyűrűvel.

Ahol megáll a mozgás az az érték jelöli az alsó vérnyomási értéket.

Ne felejtsük, hogy a hirtelen vérnyomás csökkentés nem ajánlott, ne használjunk erős készítményeket.

Egyszerű megoldás lehet az is, ha az ujjunkat a fülünkre nyomjuk, és körkörös mozdulatokat végzünk vele az óramutató járásával ellenkező irányba.
Ha elértünk a 16 órához, és még mindig nem érzünk csökkenést, akkor ellenkező irányba masszírozzunk.

A citrom, a zöld tea, a menta, a macskagyökér, vagy a galagonya főzet is kiváló vérnyomáscsökkentő lehet.

Alacsony vérnyomásra pedig együnk egy kocka csokoládét, vagy egy szelet sózott kenyeret. Ha rosszul érezzük magunk, akkor mindenképp fel kell keresnünk egy szakembert!

Hirdetés