Kezdőlap EGÉSZSÉG Könnyen lesz véraláfutásos a bőröd? Ezek lappanganak a testedben!

Könnyen lesz véraláfutásos a bőröd? Ezek lappanganak a testedben!

Mindannyian szerzünk zúzódásokat és dudorokat időről időre. Ahhoz, hogy teljesen eltűnjenek, akár heteket is várnunk kell a sérülés súlyosságától függetlenül. Az legalább a jobbik eset, ha tudjuk, hogy pontosan mi váltotta kis a véraláfutást.

 

 

Azonban előfordulhat, hogy egyes zúzódások (akár kifejezetten nagyok is), szinte a semmiből jelennek meg és a forrását egyáltalán nem tudjuk.

Ezek a véraláfutások általában akkor fordulnak elő, ha az erek a bőr alatt megszakadnak, majd a szövetekbe szívódó vér az idő elteltével különböző elszíneződéseket okoz.

Hogy melyek lehetnek a titokzatos okok, azt a következőkben olvashatod.

Gyógyszerek

A kortikoszteroidok alkalmazása a bőrt az idő múlásával vékonyabbá teheti, így jobban sérülhet kisebb ütődések alkalmával is, amiket akár észre sem veszel. Ez a szteroidok minden alkalmazási módjára igaz, így ha ilyen tünetet tapasztalsz, érdemes konzultálnod a kezelőorvosoddal.

Vitaminhiány
Ha K- vagy C-vitaminból, esetleg vasból hiányt szenved a szervezeted, akkor könnyebben szerezhetsz zúzódásokat. A C-vitamin segít a bőrnek regenerálódni, a K-vitamin lehetővé teszi, hogy a vér megfelelően alvadjon, míg a hiányában a vér hígabb lesz és a zúzódás esélye is nagyobb.

Gének

Néha az a tény, hogy könnyebben szerzel véraláfutásokat, a családi öröklődéseddel állhat kapcsolatban. A vérképzést érintő zavarok befolyásolhatják a vér funkcióját és a véralvadás folyamatát, illetve a kollagének és fehérjék előállítását. Az egyértelmű okok nélkül jelentkező véraláfutás valójában egy figyelmeztető jel, amiről érdemes kikérni az orvos véleményét.

Májbetegség
A nem megfelelően működő máj alacsony vérlemezke számmal rendelkezik, ami növeli a zúzódások előfordulási gyakoriságát. A máj felelős bizonyos alvadáshoz szükséges faktorok előállításáért. A megmagyarázhatatlan eredetű véraláfutás, a viszkető bőr és a fáradtság májbetegség jele lehet.

tudasfaja.com

loading...