Kezdőlap EGÉSZSÉG Kiderült a vércsoportok titka! Tudd meg, melyik vércsoport véd a trombózis, rák...

Kiderült a vércsoportok titka! Tudd meg, melyik vércsoport véd a trombózis, rák és egyéb betegségekkel szemben!

Kiderült, hogy egyes vércsoportok esetében nagyobb, míg mások esetében kisebb a kockázat bizonyos nem fertőző megbetegedések kialakulására. Bár kevesen tudják, de a vércsoportokat a vörösvérsejtek membránján található vagy éppen hiányzó jelölő molekulák szabják meg.

 

Ez alapján különíthető el az A, B, AB és 0-ás vércsoport. Az európaiak között a vércsoportok megoszlása a következőképpen alakul: 0-ás vércsoportúak – 44%, A-s vércsoportúak – 42%, B-s vércsoportúak – 10%, AB-s vércsoportúak – 4%.

Lássuk, hogy egyes betegségek, egészségügyi állapotok tekintetében mi a helyzet.

Termékenység, meddőség

Összehasonlítva az A-s és 0-ás vércsoportú nőket, azt találták, hogy az A-sok sokkal termékenyebbek. A Yale Egyetemen 560, 30-as évei közepén járó, meddőség elleni kezelésen résztvevő nőt megfigyelve azt találták, hogy a 0-ás vércsoportúak körében kétszer nagyobb a meddőség kialakulásának kockázata, ugyanakkor a terhesség alatti magas vérnyomás náluk az alacsonyabb.

Impotencia

Egy friss tanulmány igazolta, hogy a 0-ás vércsoportú férfiak estében 4x kisebb az esélye az impotencia kialakulásának, mint a többi vércsoport estében.


Vérrög képződés

Egyes kutatások azt találták, hogy a vérrögképződés és a következményes elzáródás sokkal nagyobb a B vércsoportúaknál. Dán és svéd tudósok 1,5 millió ember vérének vizsgálatával arra jutottak a kutatásuk során, hogy a 0-ás vércsoportúak 30%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeznek vérrög kialakulására és ebből kifolyólag trombózisra és embóliára.

Immunitás

Egy Torontói egyemen végzett kutatás során azt találták, hogy a 0-ás vércsoportúak szervezete sokkal ellenállóbb a maláriára, mint a többieké. Úgy gondolják, hogy az immunrendszer számára egyszerűbb felismerni a fertőzött 0-ás vörösvérsejteket.


Agyi betegségek

A Sheffieldi Egyetemen végzett kutatás során képalkotó eljárások segítségével azt találták, hogy a 0-ás vércsoportúak szürkeállománya nagyobb, amely kulcsfontosságú az agyi információk feldolgozásában. Úgy tűnik, hogy a 0-ásoknál kisebb eséllyel alakul ki pl. Alzheimer-kór.

Itt kiemelendő, hogy ugyan a többiek kockázata nagyobb, de ezt megfelelő étrenddel, testmozgással és az agyi tevékenységek fenntartásával lehet csökkenteni.

Rákos megbetegedések

A 0-ás vércsoport úgy tűnik, elég jó védőfaktornak számít, ugyanis kiderült, hogy egyes ráktípusok kialakulásának kockázata is kisebb a 0-ások körében, mint a gyomor- vagy májrák.


Koronavírus

Több országban is végeztek kutatásokat, és egybehangzóan megállapították: a legjobb a 0-ás vércsoportúak helyzete, akiknek az összes közül a legkisebb az esélye a koronavírus fertőzésre – mintegy 50 százalékkal kisebb az esélyük a többiekhez viszonyítva. Sőt, náluk a betegség is enyhébb lefolyású lehet.

A Budai Egészségközpont Útikalauz Anatómiába nevű egészségügyi szakblog kiemeli, hogy akik viszont a leginkább kitettek a megbetegedésnek, azok az A-s vércsoportúak. A több országban, egymástól függetlenül zajló kutatások szerint az A-s vércsoportúaknál 50 százalékkal nagyobb az esély a súlyosabb lefolyású koronavírus fertőzésre.

tudasfaja.com

loading...