Kezdőlap EGÉSZSÉG Munka után minden este sétálni megyek. Ez a 8 csodálatos dolog történt...

Munka után minden este sétálni megyek. Ez a 8 csodálatos dolog történt a testemmel és a szervezetemmel azóta!

Hirdetés

A séta segít csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát és sok orvos “csodaszernek” tartja az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés szempontjából. Az is nagy előnye, hogy könnyed testmozgás forma, amely nem terheli le az ízületeket úgy, mint a nagyobb intenzitású mozgás típusok. 

 

Hirdetés

Íme, 8 egészségügyi előny, amelyet a rendszeres sétával érhetsz el.

1. Vérnyomás szabályozás

Egy koreai tanulmány, amelyet a Koreai Sporttudományi Intézetben, Szöulban végeztek, úgy találta, hogy a napi 40 perces séta képes csökkenteni a hipertóniával élők vérnyomás értékeit.

2. Emlőrák elleni küzdelem

Heti 150 perc közepes vagy 75 perc intenzív testmozgás ajánlott a rák megelőzése céljából. Kutatók azt találták, hogy heti 7 óra séta 14%-kal csökkenti a menopauza utáni mellrák kialakulásának kockázatát. Azok a nők, akik több, mint 7 órát sétálták és azt gyorsabb tempóban tették, már 25%-os csökkenéssel rendelkeztek.

3. Cukorbetegség kockázatának csökkenése

Egy 2012-ben közzétett tanulmány azt mutatta, hogy a napi 3000-7500 lépés megtétele hatékonyan képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Tanácsos a hosszú üléssel töltött órákat időnként megszakítani egy kevés sétával vagy valamilyen egész testet átmozgató gyakorlattal.

4. D-vitamin szintézis fokozása
A D-vitamin szoros összefüggésben van a szervezet ellenálló képességével és a csontok egészségével. A napsütésben való, legalább 15-30 percig tartó könnyű séta segít, hogy elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jusson a szervezetünk.

5. Kreativitás fokozása

Egy tanulmány, amelyet a Stanford Egyetem kutatói végeztek, megállapította, hogy egy személy kreativitása emelkedik, miközben sétál és annak befejezés után még egy rövid ideig magasabb szintű marad. A környezet nem volt befolyásoló tényező, így az benn és szabadban is egyaránt hatásos.

6. Immunrendszer serkentő

Az Appalachian Állami Egyetem kutatói Észak-Karolinában azt találták, hogy a napi rendszerességű mérsékelt, 30-45 perces séta a legjobb módja annak, hogy megóvjuk magunkat a náthától. Ez az immunitásfokozás védő hatását a gyakorlat közben és utána is kifejti, de fontos tényező benne a rendszeresség.


7. Cukoréhséget gátló

Egy tanulmány, amelyet az Exeter Egyetemen folytattak, kimutatta, hogy a rövid séták megfékezik az édesség iránti vágyat és csökkentik a stresszes helyzetekben fogyasztott édesség mennyiségét is. Lényegében mindegy, hogy milyen testmozgásról van szó, az mindenképpen csökkenti a cukor iránti vágyat.

8. Öregedési folyamatot lassít

Egy hosszú klinikai vizsgálat során a séta és az öregedés közötti kapcsolatot vizsgálta. A séta az egyik legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze mobilitását, amelyet az öregedés folyamatával hajlamos elveszíteni. Emellett a bőr is tovább marad feszes a rendszeres testmozgás hatására és a demencia kialakulásának kockázata is csökken.

tudasfaja.com

Hirdetés