Kezdőlap EGÉSZSÉG Fehér vagy barna? Lerántjuk a leplet a kétféle cukorról! Fogadjunk te sem...

Fehér vagy barna? Lerántjuk a leplet a kétféle cukorról! Fogadjunk te sem tudtál erről!

Hirdetés

A fehér és a barna cukrot is cukorrépából állítják elő. A barna cukor extrában tartalmaz még melaszt, aminek barna színét köszönheti. Minimális különbség mutatható ki közöttük kalóriatartalom tekintetében.

A fehér cukor némileg édesebb, így nem helyettesíthető a kettő egymással egyenlő arányban.

Hirdetés

Sok ember úgy gondolja, hogy a barna cukor egészségesebb, mint a fehér, de ez egyáltalán nem így van. Mindkettő ugyanolyan káros, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztják őket.

Miből állnak?

A fehér cukor csupán cukorkristályokból, a barna cukor viszont emellett még melaszt is tartalmaz. A barna cukor átlagosan 10% melasz tartalommal rendelkezik, amely cukornádból vagy cukorrépából származik.

Előállítás

A barna cukor egykor az a cukor volt, amely nem esett át teljes finomítási folyamaton, úgynevezett “nyers cukor” maradt. Ma már a barna cukor az a teljes mértékben finomított cukor, amelyhez melaszt adnak.

A fehér cukrot cukorrépából és cukornádból is elő lehet állítani. Immerziós eljárással szirup keletkezik a növény kioldódott cukortartalmából. Ezután a kristályokat kiválasztják a folyadékból és vízben oldják. Aktivált szénnel vagy ioncserélő gyantával megkötik a színét, majd a keveréket felforralják, lehűtik, centrifugálják, és forró levegőn szárítják.

Fehér cukor kalóriatartalma: 387 kcal

Barna cukor kalóriatartalma: 377 kcal


A fenti ismeretekből leszűrhető, hogy a két cukorféle között egészségre gyakorolt hatásukban lényeges különbség egyáltalán nincs.


Az Európai Unió szakemberei a napi cukorfogyasztás maximumát az össz-energiabevitel 10%-ában határozták meg. Ez azt jelenti, hogy egy átlag felnőtt napi bevitele nem haladhatná meg a 200-250 kcal-t. Ez nagyjából 50 g cukrot jelent.

Ebbe természetesen az élelmiszerekhez (üdítők, pékáruk, levesek, főzelékek, szószok, stb.) hozzáadott cukortartalmat is bele kell számolni.

Néhány élelmiszer cukortartalma:

0,5dl üdítő  56 g

1 pohár ízesített joghurt 12 g

30g csokoládé szelet 20 g

1 adag gabonapehely 8 g

4,5dl tejeskávé 50 g

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...