Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezt a 10 mondatot soha ne mond egy depressziós, lelki beteg embernek!

Ezt a 10 mondatot soha ne mond egy depressziós, lelki beteg embernek!

Világszerte egyre több a depressziós ember, ha jól szétnézünk tágabb környezetünkben, is lehetséges, hogy valaki éppen a mi segítségünkre szorul.

Felmérések szerint közel 300 millió ember szenved depresszióban, akiknek 80%-a nem részesül semmilyen egészségügyi ellátásban. Az általános felfogás szerint a depressziós ember kedvetlensége elmúlik, ha egy kicsit erőt vesz magán. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy múló hiszti. Ha segíteni akarunk egy depressziós ismerősünknek, soha ne mondjuk neki az alábbi mondatokat.

1.Ne ess túlzásokba!

Ez a kifejezést soha ne használd. Mielőtt kimondanád, gondold magad a helyébe. Inkább emlékeztesd arra, hogy eddig is megoldódott minden probléma, és ezután is megfog.

2.Nyugodj meg!

A depresszió egy olyan betegség, amiben nem tudod kontrollálni az érzéseidet. Azt hiszed, hogy csupán attól, hogy te mondod, meg fog nyugodni? Ahelyett, hogy ezt mondanád, inkább hívd el a parkba, vagy egy relaxáló tevékenységre.

3.Felejtsd el!

Ez egy mentális problémára nem megoldás, az nem fog eltűnni magától. Inkább mond azt “sajnálom, hogy min mész keresztül. Gyere, együtt megoldjuk a dolgokat”.

4.Minden rendben lesz!

Ez nem segít olyan embereken, akik nem találják a lelki békét, és nem látják a megoldást a problémáikra. Segíts inkább megoldást találni!

5.Nem te vagy az egyetlen!

Egy egy nagyon gyakori hozzáállás, hogy megpróbálják meggyőzni a depressziós arról, hogy nem csak ő van ilyen helyzetben. Nem segít! Gondoljátok ki közösen, hogy mi lehet a megoldás a problémáira.

6.Mások sokkal rosszabbul érzik magukat!

Attól még nem fog megszabadulni a depressziótól, ha azt mondod neki, hogy mások sokkal rosszabbul érzik magukat. Sőt, még csak ronthatsz a helyzeten, hiszen úgy érzékelheti, hogy nem annyira fontos számodra az ő problémája.

7.Fogadd el!

Valószínű az ismerősöd már elfogadta, amin keresztül megy, és sokszor menekül az alkoholhoz vagy más különböző gyógyszerekhez. Segíts neki!

8.Menj társaságba, sportolj!

A sport valóban segít, de ne felejtsük el, hogy a depressziósok nehezen mozognak, és nehezen is mozdulnak ki a házból. Segítsünk, kísérjük el egy sétára, vagy egy lassú kocogásra. Utána már bátrabban fog menni egyedül!

9.Erős vagy, el fogod tudni viselni!

Ez egy olyan kijelentés, amitől a másik úgy érezheti, hogy egyedül marad a problémáival. Azt gondolhatja, hogy a problémái nem jelentenek semmit neked. Inkább ajánld fel a segítséged.

10. Ne siránkozz, mindenkinek vannak problémái!

Ha ezt mondjuk, akkor biztosítjuk arról, hogy nagyon gyenge személyiséggel rendelkezik az illető. Jobb, ha szépen meghallgatjuk, és tiszteletben tartjuk, nem muszáj véleményt alkotni.

tudasfaja.com

loading...