Kezdőlap EGÉSZSÉG A babérolaj számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Hallottál már róla?

A babérolaj számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Hallottál már róla?

A babérolaj nem annyira közismert, mint amennyire hasznos és egészséges. Érdemes megismerkedni vele, hiszen segítségével egy csomó egészségügyi problémát előzhetünk meg.

A mediterrán országokban a babért fűszernövényként használják elsősorban. Az egész növénynek, de leginkább a levelének igen jellegzetes, kellemes illata van. Nagyon bele lehet szeretni! Vannak ételek, amiket elképzelni sem lehetne babérlevél hozzáadása nélkül, de számos fűszerkeverék alapját is képezi! Ezentúl azonban a babér számos egészségügyi hatással is rendelkezik!

Hippokratész feljegyzéseiben olvashatjuk, hogy a babér nagyon hatékony szolgálatot tett a kolera és a malária idején, de elűzte a vesekövet, csökkentette a vérhas tüneteit, és a szülési fájdalmakat is.

A babér hatékony lehet az ízületi, és idegi fájdalmak esetén is. A magjait hormonszabályozó célokra is alkalmazták. A termésből kivont olaj, vagy vaj nagyon keresett a reumában szenvedő betegek körében, de számos kozmetikai termékben is megtalálható.

Az ágakból, és a levelekből desztilláció által előállított illóolaj illata, és hatása is nagyon intenzív. Kb. 100 kg babérlevél szükséges 150 ml illóolaj előállításához. Antiszeptikus, antibiotikus, fájdalomcsillapító, és görcsoldó hatással rendelkezik. Használhatjuk korpásodás ellen is, helyreállítja a fejbőr pH-egyensúlyát, serkenti a haj növekedését, és energizálja.

Reumás panaszok esetén készítsünk egy forró fürdőt, majd cseppentsünk bele 100%-os tisztaságú babér illóolajból 5-6 cseppet. Az olajat először keverjük el egy evőkanál hordozó olajban (olíva-, kókusz-, vagy szőlőolajban). Merüljünk el 10-20 percre a vízben. Hetente kétszer ismételjük meg.

Megfázás, vagy influenza esetén is hatásos lehet a babér illóolaj. Egy liter forró vízhez adjunk 2-3 csepp illóolajat, majd inhaláljunk 5-10 percen keresztül. Magas eugenol koncentrációja miatt bőrirritációt okozhat. Nem ajánlott várandós nők számára sem.

tudasfaja.com

loading...