Kezdőlap EGÉSZSÉG Tartsd kordában ezeket a hormonokat és előzd meg a menopauza okozta súlygyarapodást!

Tartsd kordában ezeket a hormonokat és előzd meg a menopauza okozta súlygyarapodást!

Hirdetés

Sok nő aggódik a menopauza miatt, főleg a súlygyarapodással kapcsolatban. De fontos tudni, hogy a menopauza a test természetes mechanizmusa.

 

Hirdetés

Miután a menopauza elkezdődött, az ösztrogén termelése csökken. A testünk számos hormontól függ, az inzulin, kortizol, pajzsmirigyhormonok, és a leptin szintje is meghatározó tényező.

Az inzulin:

Az inzulin szabályozza a glükóz mennyiségét a vérben. Túl sok magas glikémiás mutatóval rendelkező ételek fogyasztása (= a vércukorszintet növelő ételek) inzulinrezisztenciához vezet, ami ezt követően viszont súlygyarapodáshoz.

A kortizol:

A kortizol stresszhormon.A vércukorszint növelését, és az anyagcserét segítik. A kortizol kiegyensúlyozatlansága megnöveli a zsír tárolását.

A pajzsmirigyhormonok:

Ezeket a hormonokat pajzsmirigy termeli, és fő funkciójuk az anyagcsere szabályozása. Ha a pajzsmirigy hormonja kiegyensúlyozott, a szervezet elkezd több szénhidrátot és zsírt tárolni.

A leptin:

A leptin egy olyan hormon, amely szabályozza az étvágyat és a zsír tárolását. A magas vércukorszint és a fruktózszint a leptin rezisztencia kialakulásához vezet. Ez azt jelenti, hogy a tested nem fogja tudni, hogy már tele van-e, ami túlzáshoz vezethet az étkezés terén.

Íme 3 egyszerű tipp, hogy ne szedjen fel rengeteg plusz kilót amikor eléri a menopauzát:

  • Ha fizikailag aktívak maradnak – a fizikai aktivitás hiánya nemcsak a súlyért felelős! Mind a könnyű, mind az intenzív gyakorlatok jó hatással vannak az egészségére. További 1-2 órányi fizikai tevékenység egy héten belül elegendő, és nagyon jótékony is egyben.
  • Étrendje hatást gyakorol a hormonjaira, ezért nagyszerű lenne az étkezésekbe bevenni a következőket: zöldségeket (különösen zöldeket), ökológiai élelmiszereket, sovány húsokat és egyéb ételeket, amelyek jó szerves zsírokkal, diófélékkel és magvakkal rendelkeznek;
  • Szükség lehet laboratóriumi tesztre annak biztosítására, hogy a hormonszintek normálisak legyenek, és a sejtes egészségi állapota rendben van. Forduljon orvosához, ha úgy gondolja, hogy ezeket tesztelni kell!
Hirdetés
loading...