Kezdőlap EGÉSZSÉG 20 élelmiszer, amit tilos a cukorbetegeknek fogyasztani! Itt a teljes lista, tessék...

20 élelmiszer, amit tilos a cukorbetegeknek fogyasztani! Itt a teljes lista, tessék elmenteni!

Bizonyos élelmiszerek jóval több “rejtett” cukrot, és zsírt tartalmaznak, mint amennyi a címkéjükön fel van tüntetve. Az alábbiakban 20 olyan élelmiszert mutatunk, melyek fogyasztása szigorúan tilos a cukorbetegek számára.

 

1.Kenyér, rizs, és fehér liszt

Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy mennyi szénhidrátot juttatnak be a szervezetükbe. Az alacsony minőségű szénhidrátok, mint pl. a péktermékek, a kenyér, a tészta, a fehér liszt, a rizs emésztés után ugyanúgy viselkednek, mint a cukor. Válasszunk egészségesebb szénhidrátokat, mint pl. a barna rizs, zab, árpa.

2.Szárított gyümölcsök

A dehidratálás során nagyon magas lesz a cukortartalmuk a szárított gyümölcsöknek. Igaz, hogy sok hasznos tápanyagot, és rostot tartalmaznak, de fogyasztásuk cukorbetegeknek nem ajánlott.

3.Zsíros húsok

A zsíros húsokat a szív-, és érrendszeri betegek, valamint a cukorbetegek mindenképp mellőzzék. A telített zsírok gyulladást idéznek elő a szervezetben. A pulyka, csirke, és hal fogyasztása ajánlott inkább.

4.Zsíros tejtermékek

A telített zsírok nagy mennyiségű fogyasztása nem csak a szív-, és érrendszeri betegségek, de a magas koleszterinszint kialakulásához is hozzájárulnak. Mindenképp érdemes kerülni a magas zsírtartalmú élelmiszereket, válasszuk a zsírszegényebb, egészségesebb változatukat.

5.Gyümölcslevek

A frissen facsart, rostban, vitaminokban, és tápanyagokban gazdag gyümölcslevek nagyon egészségesek, azonban mégis magas fruktóztartalmuk miatt a cukorbetegeknek mellőzniük kell.

7.Alkohol

Az alkohol igen magas glikémiás indexxel rendelkezik, éppen ezért szinte teljes mértékben mellőzniük kell a cukorbetegeknek. Orvosi engedéllyel a nők számára 1 pohár bor, vagy 1 pohár sör fogyasztható, a férfiak esetében ez a duplája lehet.

8. Müzli
Igen sok hozzáadott cukrot tartalmaz, nézzük meg jól a termék címkéjét, és válasszunk olyat, amelyik egészségesebb. Mértékkel fogyasszuk.

9.Édes desszertek

Minden édes desszert rossz minőségű szénhidrát-forrás. Hirtelen megemelik a vércukorszintet, és igen alacsony a tápértékük.

10. Energiaszeletek

Ezek közül természetesen nem mindenik káros egy egészséges szervezet számára, azonban a cukorbetegek direkt a diabetikus változatot válasszák. Különben túl magas a szénhidrát, fehérje, cukor, és zsírtartalmuk. Mértékkel kell fogyasztani ezeket!

11.Péksütemények

A fehér lisztből készített péksütemények fogyasztását mindenképp érdemes minimálisra redukálni. Csak teljes kiőrlésű lisztből készített, cukor nélküli péksüteményt válasszunk.

12. Krémes kávé
A krémes kávék nagyon sok tejszínnel, és magas zsír, és cukortartalommal rendelkező édes sziruppal vannak elkeverve. Válasszunk inkább édesítés nélküli kávét.

13. Banán és dinnye

A gyümölcsök nagyrésze sok cukrot, egészséges szénhidrátot, és rostot tartalmaz. De egyesek közülük, mint pl. a barack, a dinnye, és a banán igen megnövelheti a glikémiás indexet, ezért jobb kerülni őket.

14. Édes üdítőitalok

A smoothie néven értékesített bolti üdítők sokszor nem a legegészségesebbek, érdemes elolvasni a címkéjüket, mielőtt megvásárolnánk. Inkább készítsünk otthon csak gyümölcsöt, és zöldséget tartalmazó smoothiet.

15.Feldolgozott hús

A feldolgozott húsokban túlságosan sok nátrium található, melynek következtében megnövekedik a szívroham kockázata, főleg a 2-es típusú cukorbetegek esetében.

16.Ízesített vizek

A szénsavas, gyümölcsízesítésűvé varázsolt vizek egyáltalán nem egészségesek. Sok bennük a szénhidrát, és a cukor is.

17. Kínai gyors ételek

Nagyon sok bennük a kalória, a szénhidrát, az egészségtelen zsírok, és a nátrium. Nagymértékben befolyásolják a vércukorszintet.

18. Nacho
Ez a közkedvelt mexikói étel nagyon sok kalóriát, szénhidrátot, és zsiradékot tartalmaz.

19. Előre fagyasztott pizza

Jobb, ha frissen készített pizzát választunk a szupermarketeben kapható helyett. Ez utóbbiak nagyon sok kalóriát tartalmaznak.

20. Hamburger

A hamburger amúgy sem túl egészséges, hát még ha azt egy gyorsétkezdében, vagy egy vendéglőből vásároljuk. Készítsük el otthon a lehető legegészségesebb alapanyagokból, ha már mindenképp hamburgert akarunk enni.

tudasfaja.com

loading...