Kezdőlap EGÉSZSÉG Nagy bajt jelezhet, ha szokott viszketni a füled!

Nagy bajt jelezhet, ha szokott viszketni a füled!

Mennyire zavaró tud lenni, ha viszket valamink, igaz? Főleg, ha nehezen elérhető rész, mert akkor még csillapítani sem tudjuk. Ilyen például a hallójárat is, aminek a viszketése néha az őrületbe tud kergetni. 

Ha nem csak egyszeri alkalomról, hanem már régóta fennálló viszketésről van szó, akkor a következő okokat feltételezheted.

Fülviszketés okai

Több tényező is állhat a kényelmetlen tünet hátterében, mint például a száraz bőr, fertőzések, pikkelysömör, bőrgyulladás vagy víz megrekedése a hallójáratban fürdés, strandolás után.

Nem kizárt a gombás fertőzés lehetősége. Habár nem olyan gyakori, mint a bakteriális infekció, mégis képes krónikus viszketést okozni. Akár az esetek 10%-áért is felelős lehet.

A pikkelysömör vagy az ekcéma is nagyon gyakori oki tényező. Ezek a bőrproblémák a test bármely részén, így a hallójáratban is megjelenhetnek és viszketést okozhatnak, amely könnyedén felülfertőződhet.

Az esetek többségében aggodalomra semmi ok, de természetesen, ha gyanús jeleket észlelsz, mint vérzés, furcsa váladékozás vagy halláskárosodás, azonnal fordulj orvoshoz.

Kezelési módszerek a viszketésre

Szakértők szerint a fül tisztítása során, amikor a fültisztító pálcával enyhíteni is próbáljuk a viszketést, nagyon könnyen megsérthetjük vagy át is szakíthatjuk a dobhártyát.

Íme, néhány tipp, amivel kezelhető a hallójárat.

1# Alkohol és ecet

Bármilyen lehetséges eszközzel, amivel tudsz cseppenteni, cseppents alkoholos-ecetes keveréket a füledbe, miközben oldalra hajtod a fejed. Ne hagyd benn sokáig hatni, hanem azonnal öblítsd ki.

2# Melegített olaj

Cseppents belőle párat a füledbe. Szóba jöhet olíva, kókusz vagy teafaolaj is.

3# Oxigenizált víz

A hatékony tisztítás érdekében keverj hidrogén-peroxidot vízzel, majd cseppents belőle a füledbe.

4# Aloe vera

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően csodákat tehet a füllel is. Cseppents a hallójáratba néhányat az aloe vera gélből.

5# Ribizli szirup

Különösen gyerekek számára ajánlott a fülfertőzések megelőzésére rendszeresen fogyasztani belőle.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...