Kezdőlap EGÉSZSÉG 6 korai jele annak, hogy májmegnagyobbodásban szenvedsz

6 korai jele annak, hogy májmegnagyobbodásban szenvedsz

A májunk az egyik legfontosabb szervünk, szerepe többek közt, hogy megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól. A májmegnagyobbodás, vagy más néven hepatomegália, önmagában nem egy betegség, hanem egy tünet.

 

Leginkább az alkohol fogyasztás, vagy a zsíros élelmiszerek túlzott fogyasztása okoz májnagyobbodást, vagy májzsírosodást. Ezenkívül vírusok, és különböző fertőzések is okozhatják a máj megnagyobbodását.

Milyen szerepe van a májnak?

  • méregtelenítés
  • bizonyos fertőzések elleni küzdelem
  • vitaminok és energia tárolása
  • vértisztítás
  • résztvesz a szénhidrát-anyagcserében is
    felveszi a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat, és kiszűri, ami káros

A májnagyobbodás legfontosabb tünetei:

1.Fájdalom

Kezdetben csak enyhe fájdalommal kell szembesülnünk, napról-napra viszont egyre erősebb lesz. A fájdalom a bordák alatt, a has felső részén jelentkezik. Ezzel párhuzamosan a has puffad, és egyre nagyobb lesz.


2.Láz

A vírusok, és baktériumok okozta fertőzéses betegségek egyik legfontosabb tünete a láz. A májnagyobbodásban szenvedő betegek rendszeresen lázasodnak be hosszabb-rövidebb időre.

3.Besárgulás

A bőr, és a szem fehérje kezd besárgulni, előbb csak halvány sárga lesz, majd egyre kezd erősödni.

4.Hányinger

Ha a máj nem tudja megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, akkor a nehezen emészthető zsíros, sós, túl fűszere, alkoholos, fehér lisztből készült élelmiszerek hányingert válthatnak ki. A megnagyobbodott máj egyik legbiztosabb tünete az evés után jelentkező hányinger, émelygés.

5.A széklet megváltozása

Ha a máj nem működik rendesen, akkor a székletünk lazább szerkezetű, világosabb színű, fehéres lesz. A vizelet pedig sötét sárgává változik.

6.Rossz szájszag

Ha felgyűlnek a méreganyagok a szervezetünkben, és a máj nem tud megküzdeni velük, akkor kellemetlen szagú lesz a leheletünk.

3 természetes gyógymód a megnagyobbodott máj kezelésére!

1. Gyermekláncfű tea

1 csésze (150 ml vízhez) adjunk 50 gramm pitypangot, főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 5 percig. Ezután szűrjük le, és igyuk meg. Naponta 3-4 csésze pitypang teát megihatunk.

2.Máriatövis

Két teáskanál máriatövistermést és fél teáskanál édesköménytermést morzsoljunk szét, majd forrázzuk le egy bögre vízzel. Hagyjuk állni tíz percen át, majd szűrjük le. Étkezések után, napi három alkalommal fogyasszunk el egy-egy csészével a gyógyteából.

3.Citrom

1 citrom levét keverjük el egy fél liter vízzel, és igyuk meg éhgyomorra. Naponta négy ilyen adagot is elfogyaszthatunk annak érdekében, hogy megfelelően távozni tudjanak a méreganyagok a szervezetünkből.

tudasfaja.com

loading...