Kezdőlap EGÉSZSÉG Kontaktlencsések figyelem! Ez a fertőzés vakságot is okozhat

Kontaktlencsések figyelem! Ez a fertőzés vakságot is okozhat

Hirdetés

Egy új tanulmány látott napvilágot az Egyesült Királyságban, amely szerint egy ritka, de odafigyeléssel megelőzhető fertőzés vakságot is okozhat a kontaktlencsét viselők körében.

Ha te is azok táborát erősíted, akik konaktlencsét viselnek, nagyon fontos, hogy körültekintően járj el a higiénés előírások teljesítése során.

Hirdetés

Acanthamoeba keratitis

Az Acanthamoeba keratitis egy szembetegség, amely a szem külső rétegét, a szaruhártyát érinti és annak fájdalmas gyulladását idézi elő. A fertőzést az Acanthamoeba nevű parazita okozza.

A legsúlyosabb esetekben a betegek látása kevesebb, mint 25%-osra csökken vagy teljesen elvész a fertőzés következtében, és hosszas kezelésre számíthatnak. Az érintettek nagyjából 25%-nak szükséges van szaruhártya transzplantációra a betegség kezelése és a látás visszaállítása érdekében.

Fertőzés esélye

Bárki fertőződhet, de azok, akik kontaktlencsét hordanak jelentősen magasabb kockázattal rendelkeznek.

A kutatók úgy találták, hogy 2011 óta az Acanthamoeba keratitis megháromszorozódott Angliában.

Hogyan kerülhető el?

Azok, akik többször használatos kontaktlencsét hordanak mindig válasszanak jó minőségű lencsemosó folyadékot, kerüljék el annak lehetőségét, hogy a lencse vízzel érintkezzen és mindig tartsák be a higiénés szabályokat.

Fontos, a lencse kezelése (kivétel, folyadékba rakás, betétel) előtt alaposan kezet mosni, fertőtlenítő szerrel is. Úszás, arcmosás, fürdés, zuhanyzás során ajánlott mindig kivenni a lencsét.

tudasfaja.com

Hirdetés