Kezdőlap EGÉSZSÉG Ha neked is kidudorodik a nyakad, erről jobb, ha tudsz

Ha neked is kidudorodik a nyakad, erről jobb, ha tudsz

Hirdetés

Bár ez ijesztően hangzik, szakértők szerint mégsem kell aggódni. Mert igaz ugyan, hogy a pajzsmirigyrák egyre gyakoribb, de ennek oka elsősorban az, hogy manapság biztosabban ismerik fel az orvosok a betegséget a vizsgálatok fejlődése miatt.

 

Hirdetés

Sokszor fedezik fel úgy a bajt, hogy a beteget teljesen más egészségügyi panasz miatt ultrahang vizsgálatra küldik, és a felvételeken veszik észre a pajzsmirigyben az apró csomókat. Pedig a pajzsmirigyrák tüneteit nem is olyan nehéz kiszúrni. Ha a következő tünetek valamelyikét tapasztalod, feltétlenül vizsgáltasd ki magad.Ha csomót tapintasz a nyakadon

Ha csomót tapintasz a nyak elülső részén, ahol a pajzsmirigy található, és ez a csomó hetek múlva sem tűnik el magától, fordulj orvoshoz. Riadalomra ilyenkor sincs ok, mert az elváltozás az esetek 90 százalékában jóindulatú – folyadékkel telt cisztát, jódhiányos strúmát vagy autoimmun pajzsmirigygyulladást jelent. Viszont ha a csomó gyorsan nő, és átmérője eléri vagy meghaladja az 1 centiméteres nagyságot, feltétlenül vizsgáltassa ki magát.


Ha beduzzad a nyaki nyirokcsomó

Egy egyszerű nátha is okozhat nyaki nyirokcsomó duzzanatot, de ha a duzzanathoz nem társul semmilyen hurutuos, lázas tünet, akkor bajt jelez. Ha ilyesmit tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

Ha nehezen tudsz nyelni

Ahogy a daganat nő, megnehezíti a nyelést. Mivel egy megfázás vagy más vírus is okozhat nehezített légzést, nem kell rögtön a legrosszabra gondolni. Viszont ha a nyelészavar nem múlik el pár hét alatt, érdemes kivizsgáltatnod magad.

Ha megváltozik a hangod

Ahogy a pajzsmirigy a daganat miatt nő, úgy a nyelőcső és légcső jobban nyomódik, ami zavart okozhat a hangképzésben. Ha a rekedtséggel, megváltozott hanggal nem járnak megfázásos panaszok, az gyanús jel.Ha nehezen tud beszélni, enni


Ezek a tünetek csak a nagyon előrehaladott daganatos megbetegedés esetén jelentkeznek, ha ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen keresd fel az orvost.

Ilyenek a pajzsmirigyrák túlélési esélyei

A kezelési mód a daganat típusától, méretétől és előrehaladottságától függ. Az 1 cm-nél kisebb papilláris karcinóma esetén például semmilyen kezelésre nincs szükség, csak fél évenkénti kontrollra. Ez ugyanis veszélytelen.A nagyobb és agresszívebb daganatokat el kell távolítani, de az egész pajzsmirigy kivételére ritkán kerül sor (ez esetben pajzsmirigyhormon-pótlásra van szükség). Előfordul, hogy sugárkezelésre és kemoterápia van szükség a teljes gyógyuláshoz.

A gyógyulási esélyek nagyon jók: az 5 éves túlélési arány 1-es és 2-es stádiumú papilláris és follikuláris pajzsmirigyrák esetén 100 százalékos.

Hirdetés