Kezdőlap RECEPTEK BEFŐTTEK Ezt főzd a kocsonyába, hogy isteni legyen – Minden háziasszony itt hibázza...

Ezt főzd a kocsonyába, hogy isteni legyen – Minden háziasszony itt hibázza el

Hirdetés

A kocsonya, ahogy a halászlé vagy a töltött káposzta, igazi magyar kulináris kincs, melynek elkészítése családonként változhat.

 

Hirdetés

Minden háziasszonynak megvan a saját elképzelése arról, mi teszi tökéletessé ezt az ízletes fogást. Mégis, valószínű, hogy a legtöbben egy alapreceptet követnek, melyet saját ízlésük szerint finomítanak. Az idővel beépült hagyományok, a régi szakácskönyvek receptjei mind részei ennek az ételnek.

Horváth Ilona kocsonyája

Hováth Ilona, a híres szakácskönyvíró kocsonyája különleges és ínycsiklandó. A recept alapanyagai:

  • 1,5 kg kocsonyahús (köröm, orr, fül, farok, fejrész, bőr)
  • 50 dkg sovány sertécomb
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyengyökér
  • 1 fej hagyma
  • Só, bors, fokhagyma
A recept részletesen ismerteti a kocsonya elkészítésének lépéseit. A húsokat alaposan tisztítjuk, majd a zöldségekkel, fűszerekkel együtt lassan főzzük, amíg a hús és a bőr könnyen leválik a csontokról. A sózást óvatosan kezeljük, és a főzés végeztével a kocsonyalevet lehűtjük, majd a zsírt leszedjük róla. A húsokat csinosan elrendezzük egy tányéron, és a levet ráöntjük, majd hideg helyre tesszük dermedni.

Figyelmeztetések és tippek

1. Minőségi alapanyagok

A kocsonya esetében, mint más hagyományos ételeknél, a minőségi alapanyagok kiemelkedő fontosságúak. A porcos részek, mint például a köröm, orr, farok és fejrész hozzájárulnak a kocsonya zselés szerkezetéhez.

2. Ne sózzunk túl
A kocsonya sós ízét sokan tévesen a levesekhez hasonlítják. Fontos megjegyezni, hogy a kocsonya más műfaj, így óvatosan kell sózni. A sózást mindig az elkészült étel ízét figyelembe véve végezzük.

3. Fűszerezés és erősítés

A fűszerezésnél is legyünk óvatosak. A borsozást és a fokhagymát is mértékkel alkalmazzuk. Erőspaprikával csak a kocsonya tálalásakor adjunk hozzá, hogy elkerüljük az esetleges túlzott erősséget.

4. Zsír leszedése

A kocsonya tetején lévő zsírréteget érdemes eltávolítani, hogy az étel ne legyen túl zsíros. Tisztítsuk meg alaposan a felszínt, hogy a kocsonya tényleg ínycsiklandó legyen.

5. Hűtőben dermedés
Annak érdekében, hogy biztosak lehessünk a dermedésben, érdemes a kocsonyát a hűtőszekrényben hagyni.

Hirdetés