Kezdőlap RECEPTEK BEFŐTTEK Így rakj el lecsót télire! Nagymamám ősrégi receptje, amit minden télen istenítünk!

Így rakj el lecsót télire! Nagymamám ősrégi receptje, amit minden télen istenítünk!

Hirdetés

Ha szereted a lecsót, már pedig ezt az ételt minden magyar szereti, akkor itt az ideje annak, hogy gondolj a téli időszakra is és rakj el belőle néhány üveggel.

 

Hirdetés

 

Sokan hagyják elszaladni a nyarat és a friss zöldségeket, majd csak télen kapnak fejhez, hogy bárcsak raktak volna el belőlük télire.

Ne ess ebbe a hibába te sem, gondolkodj egy kicsit előre és rakj el lecsót télire! Megmutatjuk hogyan csináld!

A lecsót illetve a hozzávalókat háromféle módon tudod tartósítani:

  • Száraz dunsztolással készre főzve: úgy készíted el, mint a friss lecsót, de csak félig főzöd meg. Üvegekbe teszed, majd száraz dunsztba rakod 24 órára.
  • Nedves dunsztolással: a paprikát és paradicsomot nyersen üvegekbe rétegezed, majd nedves dunsztolással tartósítod. Ez esetben felhasználáskor kell megfőznöd. Mivel a paprika és paradicsom a nedves dunsztban meg is puhul, a lecsó gyorsabban elkészül, mintha friss paprikával és paradicsommal dolgoznál.
  • Fagyasztással paprikát és paradicsomot: felhasználáskor főzöd meg. A hagyma dinsztelése után az alapanyagokat még fagyott állapotban tedd az ételbe. Ha így jársz el, az étel nagyon hasonló lesz a friss lecsóhoz.Először azt kell eldöntened, hogy melyik módszert választod. Az első két esetben üvegekkel és azok elhelyezésével kell számolnod. A harmadik esetben a fagyasztóban lesz helyre szükséged.

Lecsó eltevése száraz dunsztolással

Hozzávalók:

(az arányokat és a mennyiségeket tetszés szerint változtathatod):

 • zöldpaprika            5 kg
 • paradicsom            2 kg
 • hagyma                 1 kg
 • zsír, olaj         8 – 10 ek (evőkanál)
 • piros paprika   4 –   5 ek
 • só                  ízlés szerint
 • 8 10 üvegre lesz szükséged

Az alapanyagok előkészítése

 • A hagymát megtisztítod, megmosod és apróra vagy fél karikára vágod (először félbe, utána keresztbe). Erre a műveletre természetesen csak a készre főzött lecsónál van szükség.
 • A paprikát megmosod, kicsumázod (szárát benyomod, majd kihúzod a csumával együtt), karikákra vagy szeletekre vágod.
 • A paradicsomot megmosod, rövid időre forró vízbe dobod (így válik el könnyen a héja, héját lehúzod, karikára vagy szeletekre vágod.

A lecsó elkészítése

A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod. Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a piros paprikát, a feldarabolt paradicsomot (ez levet enged, így a piros paprika nem fog megégni, amit azért kerülj el, mert keserű lesz), végül a feldarabolt zöldpaprikát.Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod.

DunsztolásA félig készre főtt forró lecsó alapot 750 ml-es csavaros tetejű üvegekbe mered. (A zsír v. olaj felúszik a tetejére, ennek egy részét felhasználásnál el is távolíthatod és fel-használhatod pl. pörkölt készítéséhez.) Kevés nátriumbenzoát tartósítót szórsz rá, le-zárod és újság papírba, párnákba, plédekbe 24 órára becsomagolod. A 24 óra eltelte után (ha jól csomagoltál, még langyos, vagy meleg lesz) a tároló helyre állítod.

Ha nem szeretnél tartósítószert használni, dolgozz nagyon tisztán és dunsztolás előtt 5 percre állítsd fejre az üvegeket.

Forrás

Hirdetés