Kezdőlap EGÉSZSÉG Az egészséget veszélyezteti: Ezért fontos, hogy soha ne lépj be cipővel az...

Az egészséget veszélyezteti: Ezért fontos, hogy soha ne lépj be cipővel az otthonodba!

Voltál már valaha olyan otthonban, ahol a cipőket a házon, lakáson kívül hagyják? Esetleg a te családod is így cselekszik? Nos, valóban nem a legkényelmesebb megoldás, viszont az egyik legokosabb.

Miért is kellene, a lábukon legyen a cipő otthon?

Mezítláb járkálni amúgy is sokkal egészségesebb és jót tesz a bokának és az ínszalagoknak is.

Az Houstoni Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a cipők nagyjából 39%-án megtalálható a Clostridium difficile nevű baktérium, amely egy olyan közegészségügyileg veszélyesként számon tartott kórokozó, mely számos antibiotikumnak képes ellenállni. Olyan egészségügyi állapotokat képes okozni, mint a hasmenés és vastagbélgyulladás. Ha a betegség nem reagál megfelelően a kezelésre, akkor súlyosbodhat is.

Egy, az Arizonai Egyetemen végzett másik tanulmány során kilenc különböző baktériumot találtak a cipő talpán.

A cipők talpa koszosabb, mint a WC-ülőkék

Ha hiszed, ha nem, ez így van. Az Arizonai Egyetem mikrobiológus professzora egy teljesen új cipőt tesztelt. Két hét viselés után 440.000 baktérium volt megtalálható a cipő talpán. Az összes baktérium 27%-át pedig a halálos E. Coli tette ki. Klebsiella pneumoniae-t is talált, amely tüdőgyulladást, valamint seben keresztüli vérfertőzést képes okozni.

“A cipőink rengeteg különböző forrásból szennyeződhetnek, és általuk rendszeresen szennyezzük a küszöbünket és a bejárat területét is.” – mondta M. Jahangir Alam, a tanulmány vezetője.

Nagyon sokféle baktérium van, amely a cipőnkről az otthonunkba juthat

A legtöbb nyilvános WC padlója körülbelül 2 millió baktériumot tartalmaz négyzetcentiméterenként. Egy átlagos WC-ülőke csak nagyjából 50-et tartalmaz négyzetcentiméterenként, az otthoni csíraszám kb. 300-ig, egy nyilvános kb. 1000-ig terjed.

Ezek nagyon jó okot szolgáltatnak arra, hogy leszokjunk arról, hogy a cipőinket otthonunkon belül is viseljük.

Ha kicsi gyermek van a családban (4 éves korig), akkor még inkább fontos, hogy a cipőinket ne felejtsük magunkon. Nem szabad hagyni, hogy a gyermek olyan helyen játsszon a padlón, ahol rendszeresen járkálnak cipővel. Legjobb, ha az otthonunkon kívül húzzuk le a cipőt.

Sokan papucsot sem szívesen viselnek otthon, így még fontosabb, hogy ne lépj be utcai cipővel a házba, lakásba, mert így a behozott fertőző ágensek könnyedén eljuthatnak a kanapéra vagy az ágyra is. Egészségügyi szempontokból mindenképpen ajánlott az élettéren kívül hagyni a cipőket.

Kőolajszármazékok is lehetnek rajta

Nem csak fertőző kórokozók, de olyan vegyszerek és egyéb kőolajszármazékok is találhatóak a cipők talpán, amelyek veszélyesek az egészségre. Ezeket az anyagokat semmiképpen nem akarhatod az otthonodba bevinni.

A nyugati országokban nem ritkán hagyják, hogy a vendégek cipőben lépjenek be a házba, viszont a világon sok kultúra ezt tiltja és az otthon szentsége iránti tiszteletlenség jelének veszi.

Összegezzük, hogy mi is lehet a cipő talpán!

Széklet, vizelet, baktériumok több fajtája, amelyek betegségeket okozhatnak, baktérium csírák, vegyszerek, kőolajszármazékok és még sok más szennyezőanyag.

Ennek tudatában érdemes újragondolni a 3 másodperces szabályt, miszerint a földre leesett dolgot még elfogyaszthatjuk, amellett, hogy az utcáról cipővel belépve szórjuk szét a szennyeződést otthonunk padlóján.

tudasfaja.com

 

 

loading...