Kezdőlap EGÉSZSÉG Amikor még nem volt pénz gyógyszerre – Így gyógyítottak természetesen

Amikor még nem volt pénz gyógyszerre – Így gyógyítottak természetesen

Hirdetés

Régebben, még a 20-30-as évek környékén és előtte, nem volt olyan egyszerű orvosi kezeléshez és gyógyszerekhez hozzájutni. Volt, hogy egy komolyabb sérülés esetén is több órát kellett utazni egy gyermeknek szekéren, hogy eljuthasson egy egészségügyi intézménybe.

 

Hirdetés

 

Nem meglepő, ha az emberek pénz és idő híján nem rohangáltak az orvoshoz minden egészségügyi problémájukkal. Úgy gyógyították és tartották magukat egészségben, hogy nem is tudtak róla. Nem titok, a táplálkozásukban volt a kulcs.

Azt ették, amit megtermeltek, ha nem termeltek, akkor is háztájihoz jutottak hozzá. Idény zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztottak. Mindig azt, amire a szervezetnek szüksége volt. A következő élelmiszerek gyógyhatásait mind kiaknázták.

Paradicsom
Piros, akár a szívünk és tele van likopinnal, amely egy növényi hatóanyag és erős antioxidáns hatással rendelkezik. Lassítja az öregedési folyamatokat, a rák és a szívbetegségek kialakulását és a ráncok megjelenését. A paradicsomon kívül piros bogyósokban és görögdinnyében is megtalálható.

Vöröshagyma, fokhagyma

A hagymafélék nagyon hasznos zöldségek és számos jótékony egészségügyi hatásuk van. Támogatják az immunrendszert, antibakteriális hatással rendelkeznek, támogatják a tüdőt, segítenek eltávolítani a sejtekből a salakanyagokat.

Sárgarépa

Karotinoid tartalma, amely antioxidáns hatású vegyület, lassítja az öregedési folyamatokat. Gyógyító hatása van a szemre és a bőrre és támogatja a máj működését.

Zeller, káposzta

A leveles zöldségek magas K-vitamin, kalcium és kálium tartalommal rendelkeznek. Támogatják a szív-érrendszer és a vázrendszer egészségét. Nem beszélve magas rosttartalmukról. A káposzta, főleg savanyítva magas C-vitamin tartalommal is rendelkezik.

Spenót
A spenót szintén zöld leveles zöldség révén magas K-vitamin tartalommal rendelkezik, amely fontos a szív-érrendszer és a csontok egészsége szempontjából. Emellett kiváló folsav forrás, amely szükséges a megfelelő anyagcseréhez, a magzati fejlődéshez és a rákos betegségek megelőzéséhez, még ha nem is olyan kedvelt élelmiszer.

Dió

Sokszor hasonlítjuk az agyhoz és hivatkozunk rá, mint az agy egyik legjobb barátjára. Valóban így van, mivel található benne növényi omega-3 zsírsav, egészséges olajak, rostok, emellett gazdag vas, kalcium és magnézium forrás, azaz jót tesz a csontoknak és az idegrendszernek is.

Mák

A mák az egyik legjelentősebb olajos magféle. Kiemelkedően magas kalcium tartalommal rendelkezik, gyakorlatilag a legmagasabb kalcium tartalom a mákban található. Említésre méltó szintén magas magnézium, kálium, foszfor és vas tartalma. Támogatja a csontok, a szív-érrendszer és az agy egészségét. Nem kell más forrásból kalciumot bevinni, inkább naponta érdemes mákot fogyasztani. A darált mákot kevés vízzel érdemes elkeverni, mézzel édesíteni és kis befőttesüvegbe eltenni. Naponta egy kanállal fogyasztani belőle.

Burgonya

Ugyan magas szénhidrát tartalommal rendelkezik, de nem olyan magas, mint a kenyereké, tésztáké vagy a rizsé, hanem 1/3-a, 1/4-e annak. Régen olcsó, de ízletes, energiát adó ételeket készíthettek belőle a megterhelő fizikai munkához. Ma már elhagyható lenne az étrendből, de köretnek még mindig kiváló, csak nem kell túlzásban esni vele.

Cékla
A cékla nagyon fontos szerepet játszik a rákmegelőző folyamatokban. A nyers cékla hatással van az immunvédekezésben résztvevő fehérvérsejtek képzésében. Számos ásványi anyagot tartalmaz, mint a szilícium, kálium, vas, réz, mangán és vitaminokat, mint a C-, P-, B1-, B2-vitamin. Javítja az emésztést és az idegrendszer működését is.

Bab

A bab gazdag növényi fehérjékben, magas a rosttartalma, kálium, magnézium és cink taralma is kiemelkedő. Serkenti az anyagcsere folyamatokat és a bélműködést. Támogatja a vese és a máj működését.

Lencse
Az egyik legmagasabb fehérjetartalmú hüvelyesünk, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle. Magas rosttartalommal rendelkezik és szintén magas a cink, kalcium és magnézium tartalma. Nem olyan puffasztó, mint a bab és szénhidrát tartalma lassan szívódik fel.

Szőlő

Bár nem szabad túlzásba esni vele, mégis kis mennyiségben jótékony hatású, szívet élénkítő. Magjának gyógyhatása többszöröse a szőlő húsának. Érdemes a szőlőmaglisztet bevonni a napi étrendbe.

tudasfaja.com

Hirdetés