Kezdőlap EGÉSZSÉG A magyarok egyik legfontosabb táplálékának kellene lennie, mégsem fogyasztja senki!

A magyarok egyik legfontosabb táplálékának kellene lennie, mégsem fogyasztja senki!

Hirdetés

A lencse sok konyhában jól ismert alapanyag. A hazai konyha leginkább szilveszter táján helyezi az asztalra, de bármikor finom leves és köret is készíthető belőle.

 

Hirdetés

Bár nálunk a barna lencse a legismertebb, létezik sárga, fekete, zöld és vörös változata is. A vörös lencse az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel sokkal egyszerűbben elkészíthető, mint a társai. Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy nem rendelkezik külső héjrésszel és ezért előzőleg nem szükséges beáztatni.

Milyen előnyei vannak a vörös lencse fogyasztásnak?

A táplálkozási szempontból a vörös lencse kiemelkedik a bőséges rosttartalmának köszönhetően, segíti a bélmotilitás fokozását és a székrekedés megelőzését illetve kezelését. Emellett könnyen eltelít és szabályozza a vércukorszintet is.

Nagy mennyiségű vasat tartalmaz, amely különösen jól hasznosul, ha C-vitaminban gazdag ételt is fogyasztunk mellé, mivel az serkenti a felszívódását.Figyelemre méltó a folsav taralma, amely a terhesség alatt egy fontos vitaminnak számít és támogatja a fejlődő gyermek idegrendszeri fejlődését, megelőzve a velőcső záródási rendellenességet. Továbbá szerepet játszik a fehérje és a nukleinsavak anyagcseréjében és a megfelelő vérképzésben is.

Emésztése is egyszerűbb, mint a többi lencséé, hiszen, ahogyan azt már említettük, nem rendelkezik külső héjrésszel, aminek köszönhetően nem okoz jellegzetes tüneteket.

Elkészítési mód

Nem kell előzetesen beáztatni a főzés előtt. Azonnal felhasználható.  • 1 csésze vörös lencse
  • 2,5 csésze víz
  • Bors
Egy szűrőn keresztül alaposan mosd meg a lencsét folyó hideg víz alatt. Öblíts le róla minden rátapadt szennyeződést.

Tedd egy serpenyőbe és add hozzá a vizet.

Kezdd el főzni és ha felforrt, akkor vedd takarékra a tűzhelyet.

25 percen keresztül főzd, időnként megkavargatva, nehogy összeragadjanak a szemek.

Ízlés szerint sózd és borsozd.

Akkor lesz kész, ha már egyfajta sűrű püré keletkezik belőle.

tudasfaja.com

Hirdetés