Kezdőlap EGÉSZSÉG 8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

Hirdetés

A hajunk állapotát általában a genetikai tényezőknek és azoknak a termékeknek tulajdonítjuk, amelyekkel kezeljük. Azonban vannak olyan jelek, amelyekkel a hajunk az egészségi állapotunkról szeretne jelzéseket küldeni nekünk.

Ilyenkor nem csak arra kellene gondolni, hogy milyen új hajápolási készítményhez nyúljunk, hanem arra is, hogy mi bújhat meg a hajunk állapota mögött.

Hirdetés

1 – Hajhullás

Napi nagyjából 100 hajszálat elveszíteni teljesen normális. A legjobb módszer arra, hogy kiderítsd, ezen a téren rendben vagy-e, hogy végigfuttatod az ujjaidat a hajadon, kissé meghúzva a szálakat. Ha 3-5 szálnál több marad a kezedben, akkor valami gond lehet a hormonrendszerrel vagy az immunitásoddal. Okozhatja stressz és vitaminhiány is.

2 – Vékony, törékeny hajszálak

Ez fehérjehiány jele is lehet, ami a bőrt, a körmöket és a hajat is érintheti. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor fontos fehérjegazdagabban étkezni és több omega-3 zsírsavat fogyasztani. A Cushing-kórra is érdemes ilyenkor gondolni.

3 – Korpa

Több oka is lehet, mint a túlzott hajápolási készítmény használat, alacsony zsír- és szénhidrát tartalmú étrend, stressz, emésztőrendszeri problémák, immunrendszeri gondok. Ha sárgás a korpa, akkor seborrhoeás dermatitisről lehet szó.

4 – Fénytelen haj

A túlzott hajegyenesítő vagy hajcsavaró használat, a téli hideg időjárás ilyenné teheti a hajat. Annak a jele is lehet, hogy a szervezeted több szelént, ként és foszfort igényel.

5 – Száraz haj, töredezett végek

A túlzott szárítás és hajsütő vasak használata mellett a fehérjehiányos étrend, karöltve vas- és rézhiánnyal szintén okozhat ilyet.

6- Viszkető fejbőr

Ha a viszketés mellett pattanások, gyulladás, hámlás és irritáció is előfordul, akkor jobb, ha orvoshoz fordulsz, mert pikkelysömör vagy ekcéma is állhat a háttérben.

7 – Korai öregedés

A haj általánosan 30 és 40 éves kor között kezd el őszülni. Vannak azonban olyan esetek, amikor fiatalabb korban is megjelennek ősz hajszálak. A korai öregedést stressz, krónikus fáradtság és tápanyagszegény diéta is okozhatja.

8 – Zsíros haj

Ha ezt tapasztalod, akkor vissza kellene szorítanod a túlzott állati zsiradék fogyasztását. Ha ez nem áll fenn, akkor szóba jöhet még az anyagcsere probléma, hormonális egyensúlytalanság és májműködési zavarok.

tudasfaja.com

Hirdetés