Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 népszerű tévhit a bőrrákról, amit ideje elfelejteni!

5 népszerű tévhit a bőrrákról, amit ideje elfelejteni!

Imádjuk a nyarat és kijelenthetjük, hogy sokak által a legkedveltebb évszakról van szó. Hosszú nappalok, rengeteg napsütés, szabadtéri programok, D-vitamin termelődés és jókedv. Nem vitatkozunk ezekkel, viszont szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a kellő körültekintés nélküli, napon való tartózkodásnak megvannak a hátulütői.

A bőrrák kialakulását rendszeresen kapcsolatba hozzák a napsugarak hatásával. Nagyon fontos a megfelelő védelem és a tudatos napozás. Szeretnénk tisztába tenni ezzel kapcsolatban néhány gyakori tévhitet, hogy nyugodtabban élvezhesd a nyarat a nap alatt.

#1 Elbújt a nap, nincs probléma

Attól függetlenül, hogy borúsabb az ég és te nem látod a napot, a napsugarak még ugyanúgy áthatolnak a felhőkön. Nagyjából 80%-uk gondtalanul eléri a föld felszínét és ugyanazt a hatást tudja kiváltani, mint a tiszta égboltról ránk sütő nap.

#2 Ruha van rajtam, nem lehet bajom

Van, hogy egy ruha annyira könnyű és szellős, hogy nem jelent túl erős védelmet az UV sugarakkal szemben. A lenge nyári ruhák, amelyek könnyű, vékony anyagból készülnek nagyjából 5-ös UPF (UV protection Factor) faktorral rendelkeznek, ami nem túl nagy. Ha érzékenyebb bőrű vagy és hajlamos vagy a leégésre, akkor lenge ruhák alatt is használj fényvédőt.

#3 Én barnább bőrű vagyok, sosem égek le, nem kell félnem

A bőrrák bőrszíntől függetlenül érinthet bárkit. A barnulás lényegében a bőr védelmi reakciója a napsugárzással szemben, amelynek során növekszik a bőr melanin tartalma, de ez nem jelent védelmet a további napsugarakkal szemben. Attól, hogy nem égsz le, még erősen ajánlott fényvédőt alkalmaznod, legyen bármilyen barna is a bőröd.

#4 Kevés anyajegyem van, nem vagyok veszélyben

Attól függetlenül, hogy nincs sok anyajegyed, neked is nagy szükséged van a fényvédelemre. Az való igaz, hogy akinek sokkal anyajegyesebb a bőre, azok nagyobb rizikócsoportba tartoznak. Arról se feledkezz meg, hogy anyajegyek folyamatosan kialakulhatnak a bőrön, így fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd magad, van-e új, esetleg változik-e a mérete egy meglévőnek.

#5 Gyerekként sokat voltam napon, védettebb vagyok

Gyermekként a nagyobb mennyiségű napsugárzásnak való kitettség még nem jelenti azt, hogy a gyermek később “ellenállóbbá” válik a napsugárzásra és a bőrrák kockázata kisebb lesz nála. Sőt. Fontos, hogy a gyermeket óvjuk az erős napsugárzástól, rendszeresen kenjük be őt fényvédővel, naponta akár többször is. Természetesen ne tartsuk távol a napfénytől, de legyünk figyelmesek.

tudasfaja.com

loading...