Kezdőlap EGÉSZSÉG Te tudtad? Így főzd meg a mirelit zöldséget, hogy ne legyenek mérgezőek!

Te tudtad? Így főzd meg a mirelit zöldséget, hogy ne legyenek mérgezőek!

Nemrég 9 áldozata volt a Listeria-fertőzésnek Európa-szerte, melyet egy hazai zöldségfagyasztó üzem okozott. Nem kell száműzni az életedből a fagyasztott zöldségeket, létezik egy módszer, mely segítségével minimálisra csökkentheted a fertőzés esélyét.

A baktérium többféle élelmiszerben jelen lehet a lágy sajtoktól elkezdve, a tejben, de számos zöldségben is. Leginkább a kismamák, a csecsemők, és a legyengült immunrendszerű személyek vannak kitéve a fertőzés veszélyének, de jó, ha az egészséges személyek is óvatosak.

A Listeria monocytogenes nevű baktérium a klinikai esetek 20-30 százalékában okoz halálos kimenetelű betegséget.

A fagyasztás során nem pusztul el a baktérium, hiszen a -18 fokban is képes életben maradni. Viszont, ha legalább 75 fokos hőkezelésen esnek át az élelmiszerek, a baktériumok elpusztulnak.

Érdemes tehát alaposan megfőzni a fagyasztott zöldségeket, mielőtt felhasználnánk őket. Kutatások során kimutatták, hogy a kukorica az egyik kedvence a Listeriának, így azt érdemes fokozottan megfőzni.

A gyümölcsöktől nem kell tartanunk, mivel a savas közeget nem szereti a Listeria baktérium, ezért a gyorsfagyasztott gyümölcsöket közvetlenül felengedés után már meg lehet enni.

tudasfaja.com

loading...