Kezdőlap EGÉSZSÉG Szereted a mandulát? Nem biztos, hogy szívesen fogsz enni belőle ezek után!

Szereted a mandulát? Nem biztos, hogy szívesen fogsz enni belőle ezek után!

A táplálkozásszakértők szerint egészségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos, hogy együnk sok olajos magvat, és csonthéjas gyümölcsöt.

A mandula nagyon közkedvelt a világon mindenhol, fontos szerepet tölt be azoknak az életében, akik hangsúlyt fektetnek az egészséges táplálkozásra.

Imádjuk, és egészséges is, de azt viszont már kevesen tudják róla, hogy ha nem vetik alá a megfelelő hőkezelésnek fogyasztás előtt, akkor nagyon mérgező tud lenni.

A magok tele vannak cianidokkal, és sok országban tilos az értékesítésük, míg el nem távolítják belőlük ezt a vegyületet.

A keserű mandula cianidot tartalmaz, ez megtalálható a sárgabarack magjában, és az almamagban is, ezért egyikből sem szabad nagy mennyiségben fogyasztani.

Ne tévesszük össze a keserű mandulát az édes mandulával. A keserű mandulának magas az amgidalin tartalma, egy gyerek esetében 10-15 szem elfogyasztása akár halálos kimenetelű is lehet.

A cukrászat egyik fontos alapanyaga mégis a keserű mandula, viszont ez csak úgy lehetséges, hogy speciális hőkezelés hatására a mandula elveszti a méregtartalmát.


Egy másik érdekes tény, amit biztosan nem tudtál a manduláról, hogy már az Ószövetségben az első kultúrnövények között említették.

A mandulát mindenképp a külső vékony héja nélkül kell fogyasztani, mert kismértékben cianidot tartalmaz. Ha vízbe áztatjuk könnyen lejön róla ez a héj.

tudasfaja.com

loading...