Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Rossz lett az uborka termésed? Ezt a 6 hibát követhetted el te...

Rossz lett az uborka termésed? Ezt a 6 hibát követhetted el te is!

Könnyen termeszthetsz a kiskertedben uborkát, és hidd el, nagyon megéri, mert ideális esetben alig 4-5 tőből olyan sok lesz, hogy még nyugodtan tudsz eltenni télire is. De mi az oka annak, ha az uborka nem akar rendesen teremni?

Az uborka egy eléggé érzékeny zöldség, de, ha néhány szabályt betartasz, akkor nagyon szép termésed lesz.

1.Korai ültetés

Az uborka palánta legtöbb 35 nap múlva kell kiültetni szabadföldbe, miután kihajtott. Arra figyelj, hogy, ha kis cserépben van, akkor ültesd át nagyobba, vagy félig nyitott fóliasátor alá. Ha nem kap elég tápanyagot, akkor könnyen elsárgul. Amíg éjszaka még hűvösebb az időjárás, semmiképp ne ültessük ki szabadföldbe.

2.Túl sűrűn van ültetve
Ne ültesd túl közel egymáshoz a kis palántákat, mert ha nincsenek elég szellősen, akkor könnyebben elsárgulnak, és így a betegségek is jobban terjednek. Legalább 20 centi legyen a tövek, a sorok között pedig 1 méter, hogy ne gombásodjanak, és elegendő fényt kapjanak.

3.Vetésforgó alkalmazása

A vetésforgó azt jelenti, hogy arra a helyre, ahol a tavaly uborka volt, az idén semmiképp nem ültess megint uborkát. Ez a szabály minden zöldség esetében így van. Az uborkát olyan ágyásba kell ültetni, ahol azelőtti évben káposzta, burgonya, borsó, cékla, vagy karfiol volt.

4.Fel kell kötözni az uborkát

Ha nem kötöd fel, csak úgy hagyod a földön kúszni, akkor sokkal hamarabb elkapja a betegségeket, és a kártevők is könnyebben megtámadják. Tegyél támasztékot a palánták mellé, és vezesd az indát fel egy-egy kötélen. Így a termés is egyenletesebb lesz, és szedni is könnyebb. Az oldalhajtásokat néha csípd vissza, így bőségesebb lesz a termés.


5.Öntözés

Az uborka szereti a nedvességet, de azért soha ne öntözd túl, mert különben elfonnyad, és elkezdi hullatni a leveleit. Mindig a tövet öntözd csak, vigyázz, hogy a levelekre ne jusson, mert akkor könnyebben kialakulnak a betegségek. A legjobb, ha csepegtető öntözést alkalmazol, langyos vizet használva. A túlságosan hideg víz is okozhatja az uborka keserűségét.

6.Erős nap

Az erős nap hatására az uborka levelei égési sérüléseket szenvedhetnek. A termés pedig nem lesz lédús, viszont keserű lesz. Jó, ha az uborka mellé pl. kukoricát vetsz hogy védelmet biztosítson az erős napsugárzás ellen.

tudasfaja.com

loading...