Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 13 házi gyomirtó, ami a gyökerektől pucolja ki a kertedben lévő gyomokat!

13 házi gyomirtó, ami a gyökerektől pucolja ki a kertedben lévő gyomokat!

A gyomnövények a természet szerves részei és akkor is felbukkannak, ha mi semmiképpen nem szeretnénk. Mindössze annyi gond van velük, hogy nem túl mutatós összképet eredményeznek, ugyanakkor, ha növénytermesztésbe fogunk, akadályozhatják a veteményesükben a zöldségek fejlődését.

 

Ezek a tényezők elegendő indokot szolgáltatnak arra, hogy bevessük a legjobb eszközeinket és megszabaduljunk tőlük. A legjobb pedig az, ha mindezt természetes úton tudjuk megtenni. Lássuk, milyen módszereket érdemes alkalmazni.

1. Húzd ki gyökerestől

A legjobb megoldás még mindig a jó öreg kétkezi munka, amikor megpróbálod a talajból gyökerestől eltávolítani a gyomot. Érdemes megvárni vele egy esőzést, hogy a talaj lazább legyen, és könnyebben el lehessen őket távolítani.


2. Talajtakarás

Érdemes még azelőtt választani valamilyen talajtakaró szövetet, hogy a gyomok megjelennének és úgy lefedni vele a kívánt területet. A fizikai gát megakadályozza a kibújásukat.

3. Mulcsozz

Bármilyen anyagot is használj, a szakértők mind egyetértenek abban, hogy a mulcsozás nagyon fontos dolog. Visszatartja a talaj nedvességtartalmát, megakadályozza a gyomok kibújását, gátolja a párolgást. Érdemes nagyjából 5 cm vastagon fedni lombbal, forgáccsal, hánccsal, fakéreggel, kaszálékkal, szalmával vagy szénával.

4. Fejezd le őket

Egyfajta megoldás arra, hogy a gyomok ne virágozzanak ki és ne szórják el magjaikat. Ezt kézzel, fűnyíróval és kaszával is meg lehet tenni. A lényeg, hogy tartsd észben, ezzel csak átmenetileg szabadulhatsz meg a problémától.

5. Szokj hozzá a magasabb gyephez

A fű hossza hatással lehet a gyomokra. Lehetőleg minél nagyobb a fű, annál kevesebb esélye van a gyomoknak átvenni a hatalmat. Ez nagyjából 5-8 cm-t jelent.

6. Ásási stratégia
A terület felásása, a fű eltávolítása lehetőséget teremt a gyomnövényeknek arra, hogy elterjedjenek, még akkor is, ha elsőre erre semmi utaló jel nincs. A legtöbb talaj ugyanis gyomnövény magokkal van tele. Amikor földet ásol fel, akkora területet csinálj meg, amekkorára valóban szükséged van.

7. Kecske tartás

A legjobb kertészek a nemkívánatos gyomok eltávolítására. Simára nyírják a terepet és közben még rotálják is. Olyan részekre is képesek eljutni, amire az ember gyártotta eszközök nem.

8. Takard le őket

Az alacsonyan növő gyomokra helyezz rá papírlapokat, újságot, majd azt takard le mulccsal. A napfény hiányában el fognak pusztulni, ugyanakkor a papír lebomolva a talaj szerves része lesz.

9. Forró vizet rá
Sima csapvíz tökéletesen megteszi. A legjobban a járdaszegélyen, a térkövek között és a kocsibejárónál alkalmazható. Az eredmény azonnali. Ha még kevés sót is adsz hozzá, még hatásosabb lesz.

10. Sózd meg

A tél végén megmaradt utakra, járdákra használt sót felhasználhatod a gyomok elleni küzdelemre. Remek munkát végez az olyan részeken, ahová a fűnyíró nem ér el. Vigyázz vele, mert a betonfelületet erodálhatja és a talajt is képes hosszabb időre terméketlenné tenni.

11. Szegély alkalmazása

A fizikai akadályok, mint a gyepszegélyek és a tartófalak hosszú távú megoldást jelenthetnek a gyomnövények kordában tartására. Egyszerű és olcsó megoldás lehet, megmaradt deszkákból létrehozni. Legalább 12 cm mélyre érdemes leverni őket, szorosan egymás mellé, hogy összefüggő szegélyt alkossanak.

12. Önts rá ecetet
A gyomoknak annyi lesz, ha 20%-os ecetet használsz rájuk. Ugyan nem szelektíven hat, így minden zöldet kiírt, ami az útjába akad. Figyelj rá, hogy a savassága miatt a talaj pH-ját csökkenteni fogja.

13. Múld felül őket

A kertekben nagy erőforrás verseny zajlik a növények között, ahol csak a legerősebbek maradhatnak életben és gyarapodhatnak. Ültess minél több virágot és haszonnövényt, hogy fölénybe kerüljenek és elszívják a gyomok elől a napfényt, a vizet és a tápanyagokat.

tudasfaja.com

loading...