Kezdőlap EGÉSZSÉG Problémád van a pajzsmirigyeddel? Ez a valódi oka a betegségednek!

Problémád van a pajzsmirigyeddel? Ez a valódi oka a betegségednek!

Hirdetés

A pajzsmirigy gyulladást sokszor nem vesszük eléggé komolyan, pedig igen súlyos szövődményei is lehetnek. A nyakunk első oldalán elhelyezkedő pillangó alakú szerv olyan létfontosságú hormonokat termel, melyek az egész szervezetünk működésére befolyással vannak.

 

Hirdetés

Ezek a hormonok fontos szerepet játszanak az anyagcserében, az agyi folyamatokban, a szexuális működésben, és a növekedésben.

A pajzsmirigy gyulladása többféle formában jelentkezhet, például az úgynevezett Hashimoto-betegségben, szülés utáni pajzsmirigy-gyulladásban, szubakut vagy akut pajzsmirigy gyulladásban, “csendes” gyulladásban, de a pajzsmirigy gyulladásos betegsége visszavezethető gyógyszerekre vagy sugárzásra is. A pajzsmirigy gyulladása a nőknél gyakoribb, főleg a 30 és 50 év közöttiek érinti a betegség.

A pajzsmirigy-gyulladás diagnosztizálása eléggé nehéz, hiszen tünetei számos más betegséggel is megegyezhetnek.

A tünetek között említhető a fáradékonyság, a száraz bőr és haj, a hangulatingadozás, a hirtelen testsúly változás.

Előrehaladottabb állapotban már szívritmus zavarral, alacsonyabb testhőmérséklettel, és a szem körüli duzzanattal is számolni kell.


A pajzsmirigy-gyulladást a sejtek károsodása, azok gyulladása okozhatja.

A gyulladást pedig kiválthatja egy autoimmun betegség, bizonyos gyógyszerek, vírusok vagy baktériumok okozta fertőzés.

A pontos diagnózis felállítása után oda kell figyelni a kezelésre is, Hashimoto betegség esetén például hormonterápiát szoktak alkalmazni.

A kezelés beállítása a szakorvos dolga, mindenképp bíznunk kell benne annak érdekében, hogy visszaálljon az egyensúly a szervezetünkben.

tudasfaja.com

Hirdetés