Kezdőlap EGÉSZSÉG Neked is szokott viszketni a füled belseje? Akkor most jól figyelj!

Neked is szokott viszketni a füled belseje? Akkor most jól figyelj!

Nagyon kevés dolog létezik a világon, ami bosszantóbb, mint az, ha valami viszket, de nem tudjuk megvakarni. Az egyik ilyen hely például a hallójáratunk is. Szinte lehetetlenség elérni a viszkető pontot és az őrületbe tudja kergetni az embert.

 

 

Ha nagyon viszket a füled és régóta fennálló dologról van szó, akkor egyszerű magyarázatokkal tudunk szolgálni, ugyanakkor van néhány tippünk, amellyel megszüntetheted.

Mi okozhat fülviszketést?

A hallójáratunk tele van idegvégződésekkel, és ha te azon kevésbé szerencsések közé tartozol, akinek ezek a szálak érzékenyebbek, akkor nagy a valószínűsége, hogy sokkal többször viszket a füled, mint az átlagnak.

Oka lehet még a szárazság, allergia okozta hámgyulladás a hallójáratban, fülfertőzés, pikkelysömör vagy hallókészülék használata is.

Viszketést válthat ki az is, ha víz marad a hallójáratban például fürdőzés vagy úszás után. A legtöbb esetben semmi ok az aggodalomra és magától elmúlik vagy könnyen kezelhető.

Ha azt veszed észre, hogy vérzik, váladékozik, romlik a hallásod a viszketés mellett, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz.


Kezelési lehetőségek

Nem biztonságos megoldás, ha bármilyen hosszú, hallójáratba beférő tárggyal próbálod megszüntetni a viszketést, hiszen fennáll az esélye, hogy megsérted vagy átszúrod a dobhártyádat, amely további problémákat okozhat. Ehelyett próbáld ki a lentebb felsoroltak egyikét.

1- Alkohol és ecet

Keverj össze 1:1 rész alkoholt és ecetet. Használj kiskanalat vagy egy csepegtetőt, hogy a keveréket a hallójáratba juttasd. Dőltsd el a fejed az ellenkező oldalra és hagyd pár percig hatni, majd dőltsd vissza és engedd kifolyni. Ez a módszer segít szárítani a fület.

2- Meleg olaj

Melegíts fel egy kevés hidegen sajtolt olajat (olíva, teafa, kókusz) tolerálható hőmérsékletűre, majd cseppents belőle a füledbe.


3- Hidrogén-peroxid

Keverj össze 1:2 arányban hidrogén-peroxidot vízzel. Használj csepegtetőt és cseppents párat a füledbe belőle. Ez segít kitisztítani a fülzsírt.

4- Aloe vera

Cseppents 3-5 csepp aloe vera gélt a füledbe, amely segít megszüntetni az esetleges gyulladást a hallójáratban.

5- Házi készítésű bodzaszirup

Fülfájdalomra és lehetséges fülfertőzések esetén kifejezetten gyermekek számára. Itass a gyerekkel belőle. Antimikrobiális hatásának köszönhetően segít a fertőzés megszüntetésében.

tudasfaja.com

loading...