Kezdőlap EGÉSZSÉG Mitől fehérednek le az ujjak?

Mitől fehérednek le az ujjak?

Hirdetés

Sajnos már nem mondhatni rá, hogy ritka betegség, hiszen a társadalom 5-8 százalékát érinti, többségben nőket.

A Raynaud- szindrómáról vagy Raynaud- kórról van szó. Jellemzően a hideg vagy akár érzelmi megterhelés hatására az ujjak elfehérednek, tehát az artériák elszűkülnek és kiáramlik belőlük a vér.

Hirdetés

Ezt követően az érgörcs enyhülése következtében a vér visszajut az ujjvégekbe, ilyenkor a sápadt, fehér szín lilássá válik. Majd amikor a fájdalom is enyhül visszatér az eredeti szín.  Ez a folyamat körülbelül 30 percig tart, kísérheti dagadás vagy zsibbadás.

A Raynaud- szindróma, abban különbözik a Raynaud- kórtól, hogy a tünetek megjelenése aszimmetrikus, tehát például csak az egyik kézen 2 ujjban jelentkezik a lefehéredés. Ez nem egy önálló betegség, hátterében általában valamilyen autoimmun betegség húzódik.

Amennyiben a tünet mögött álló, tehát az okozati betegséget megtalálják, annak kezelésével a fent említett panaszok is enyhülnek.

Ha önmagában, mint betegség van jelen, akkor érdemes a kezeket óvni a hidegtől, nedvességtől, azaz fontos melegen tartani azokat. Gondolni kell az erekre is, ha például dohányzó a beteg, akkor minél hamarabb le kell szokni.

Előfordul, hogy a tünetek egyáltalán nem akarnak enyhülni, ekkor nitroglicerin tartalmú kenőcsökkel vagy kis dózisú nifedipin, esetleg diltiazem hatóanyagú gyógyszerekkel lehet elősegíteni a panaszok elmúlását. Súlyos esetben műtét is szóba kerülhet, ez nagyfokú szűnni nem akaró fájdalom meglétekor jöhet szóba.

Hirdetés