Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI Milyen hatással van a gyerek életére, ha a szülők megcsalják egymást?

Milyen hatással van a gyerek életére, ha a szülők megcsalják egymást?

Sok szülő azt gondolja, hogy a kisgyereke észre sem veszi, ha probléma van közöttük. Csak később kezd azon gondolkozni, hogy a gyereket megviselte a válás, amikor már viselkedészavar formájába jelentkezik a probléma.

Nézzük, milyen hatással lehet a gyerekre, ha kiderül, hogy a szülők már nem szeretik egymást, félrejárnak, és esetleg el is válnak.

Szorongás, pánik

A gyerek elbizonytalanodik, erőtlen lesz, nem bízik senkiben, szorongani kezd. Ha sokáig nem kapja vissza a bizalmát, akkor akár pánikrohamok is gyötörhetik.

Nem hisz a szeretetben többé

Ha feloszlik a család, a gyerek nem fog hinni többé a szeretet, szerelem, a család megtartó erejében. Meginog a hite, és felnőttkorában is inkább a rövid, futókalandokat keresi majd.

Bizalomvesztés

Nem fog bízni senkiben, nem hiszi el, hogy bárki jót akarna számára. Ez akadályozni fogja a barátságok, kapcsolatok kialakításában.

Hűtlenségre való hajlam

A szülők a gyerek példaképei. Akarva-akaratlanul tőlük veszi át a mintákat. Az elvált szülő esetében nagy az esély arra, hogy a felnövő gyerek sem fog tudni hűséges lenni kapcsolatában.

Eltávolodás a családtól

Ha a gyerek nem érzi jól magát a családi közegből, akkor mindent meg fog tenni azért, hogy minél jobban eltávolodjon, kiszakadjon onnan.

Menekülés az egyik szülő elől

Fel kell készülni arra, hogy a gyerek mindenképp utálni fogja a megcsaló félt, nem szívesen fog maradni azzal a szülővel, aki bűnt követett el. Ez a trauma hosszú évekig kísérheti majd.

loading...