Kezdőlap EGÉSZSÉG Mi okozhat hasmenést? Néhány betegség, melytől felborulhat az anyagcserénk!

Mi okozhat hasmenést? Néhány betegség, melytől felborulhat az anyagcserénk!

A hasmenés hosszútávon nem csak kellemetlen, hanem nagyon egészségtelen, és kényelmetlen is lehet. Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy nem megfelelő élelmiszert fogyasztott, és ez gyomorrontást vált ki, de ha látszólag minden ok nélkül megy a hasunk, akkor érdemes idejében utána járni a problémának.

A hosszantartó hasmenés a gyerekek és az idősek esetében fokozott veszéllyel jár, hiszen hamarabb kiszáradás léphet fel náluk. Hasmenést okozhat a tartós stressz, az egészségtelen életmód, a dohányzás, az antibiotikumszedés, vírusos-, vagy baktériumfertőzés.

Rota vírus fertőzés

Leginkább a hidegebb évszakokban jelentkezik, naponta akár 20 alkalommal is okozhat hasmenést, hányást. Védőoltással megelőzhetjük a betegséget, és a komplikációkat. A nagyon kis gyerekek esetében a rotavírus végzetes is lehet, főleg, ha már egy legyengült szervezetnél jelentkezik.

Bakteriális fertőzések

Az E.coli baktérium a születésünk után telepedik meg a vastagbél nyálkahártyájában, az egészséges bélcsatorna legfontosabb tagja. Nagyon fontos a K-, és B-vitamin termelés szempontjából, illetve a bélflóra egyensúlyáért is felelős. Ha a bélcsatornán kívülre kerül azonban, gennyes, gyulladásos hasmenést hoz létre. A betegség tünetei között említhető az étvágytalanság, és a 3-6 napig tartó hígabb, nyálkás széklet. A betegség megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy minden étkezés előtt alaposan mossunk kezet.

Gyulladásos bélbetegség

A Crohn-betegség leginkább a 20-30 év közötti fiatalokat érinti, és a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár. Súlyos hasmenést, és hasi fájdalmat okoz. Súlyosabb esetben étvágycsökkenés, fogyás, fekély, véres széklet, tályogok kialakulása is kíséri a betegséget.

Ha hosszú időn keresztül küzdünk hasmenéssel, nem enyhülnek, sőt, súlyosbodnak a tünetek, akkor mindenképp fel kell keresni egy szakembert, hiszen komoly következményekkel járhat egy erős hasmenés.

tudasfaja.com

loading...