Kezdőlap EGÉSZSÉG Meglepő dolog derült ki azokról az emberekről, akik szoktál harapdálni a körmüket

Meglepő dolog derült ki azokról az emberekről, akik szoktál harapdálni a körmüket

Hirdetés

Leginkább gyerek-, de gyakran felnőttkorra is megmarad egyeseknek az a fura szokásuk, hogy bizonyos helyzetekbe rágják a körmüket. Van aki akkor kezd heves körömrágásba, ha stresszes lesz, mások meg öntudatlanul egész nap rágcsálják.

Ez a szokás nem csak gusztustalan látvány, de egészségtelen is. A köröm alatt levő baktériumok fertőzést okozhatnak a sérült körömágy területén, de a rágás során ezeket bejuttathatjuk a szervezetünkbe is.

Hirdetés

Mi okozhatja a körömrágást?

Szakemberek szerint a szorongás és stressz következtében alakulhat ki ez a nem túl szép szokás. Egy több emberből álló kísérlet során megállapították, hogy azokra, akik harapdálják a körmüket mind magasfokú perfekcionizmus jellemző. A kísérleti alanyokat két csoportra osztották, egyikben voltak a krónikus körömrágók, a másikban pedig, akik nem rágták a körmüket.

Különböző stresszhatásoknak tették ki őket, majd relaxációval, unalommal, és frusztárcióval kapcsolatos feladatokat kaptak. A kutatók megfigyelték, hogy a krónikus körömrágók csoportjába tartozó emberek egyedül a relaxálós feladatok alatt nem rágták a körmüket, máskor igen.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a körömrágás egyfajta válasz az unatkozásra is nem csak a stresszre. Az alanyok abban az esetben rágták a körmüket, amikor valami nem produktív dolgot kellett végezzenek, és nem tudták maximálisan kifejezni önmagukat.

A tanulmány alapján kimutatták, hogy azok akik rágták a körmüket, hajlamosak a türelmetlenségre, frusztrációra, unatkozásra, szorongásra, labilitásra. Ez az ismétlődő szokás, és mozdulat által teret tudnak adni az elfojtott energiájuknak.

Azt is kimutatták, hogy ez a probléma, vagyis a körömrágás a maximalizmusra hajlamos személyeknél jelentkezik leginkább.

Hirdetés