Kezdőlap EGÉSZSÉG Hihetetlen: a görögdinnye napjaink “legmérgezőbb” gyümölcse lett?

Hihetetlen: a görögdinnye napjaink “legmérgezőbb” gyümölcse lett?

Hirdetés

Napjainkban a gyümölcs és zöldségtermesztés arra fekteti a hangsúlyt, hogy minél rövidebb időn belül minél több, szebb és nagyobb termésű árut állítsanak elő.

Ez azonban sokszor olyan kémiai anyagok felhasználását feltételezi, amely az emberi szervezet számára nem kifejezetten vannak jó hatással.

Hirdetés

Ezért mondható el a görögdinnyéről is, hogy napjaink egyik “legmérgezőbb” gyümölcsévé vált.Ezekbe a gyümölcsökbe ugyanis bizonyos kémiai anyagokat fecskendeznek, hogy gyorsítsák általa a növény növekedését és érését. Az nitrogén az egyik ilyen hatással járó kémiai anyag, melynek használatát a megengedett határon túllépve alkalmazzák a termelők. Így aztán az is előfordulhat, hogy az ajánlott mennyiség háromszorosát fecskendezik a gyümölcsbe, melyet elfogyasztva, komoly egészségi problémák léphetnek fel.
Sokan azt gondolják, hogy a gyümölcsön látható kis lukakat a rovarok okozzák, de ezek sajnos nem másak, mint a nitrogén befecskendezés nyomai. Ha olyan gyümölcsöt sikerül vásárolnunk, amelyiknek a piros belseje összeesett és olyan, mintha hiányozna belőle, akkor az vagy túlérett, vagy nagyon sok növekedést előidéző hormont tartalmaz. Ezért az ilyen gyümölcs fogyasztása nem javasolt az egészségünk érdekében.

A dinnye nitrogén értékét mi magunk is megállapíthatjuk: tegyük a gyümölcs egy kis darabját egy szobahőmérsékletű vízzel teli edénybe. Ha a víz színe világos rózsaszínűvé válik, akkor a dinnye mérgező mennyiségű nitrátot tartalmaz.Egy másik, az érést gyorsító szer, a forchlorfenuron, melyet az Amerikai Egyesült Államokban alkalmaznak a kiwi, és a szőlő esetében, és amelyet tilos lenne használni Európában. Ez a szer az állati kísérletek során bizonyosságot nyerve, a szőrzet elvesztését okozhatja. Egyes termelők jóval a beérés előtt leszedik a gyümölcsöt, majd ezzel a szerrel injekciózzák be. Az ilyen dinnye magja fehér, hiszen még éretlen, fogyasztása pedig egyenesen tilos.Hosszú távon ezek a szerek idegrendszeri panaszokhoz vezethetnek, és a véráramba kerülve, a szív, a máj, az agy és a lép károsodását okozhatják. A veszélyes vegyszerek sorába tartozik még a gyakran alkalmazott karbofurán és a perklorát, melyek különös veszélyt jelentenek a gyerekekre nézve. Sajnos egy nemrég végzett kutatás kimutatta, hogy ez utóbbi szer nagymértékben jelen van az uborkában, a tökfélékben, és a száras zöldségekben is. – írja mindezt a filantropikum.com.

Hirdetés