Kezdőlap EGÉSZSÉG Figyelem! Ha halat vásárolsz mindig a szemeit nézd meg! Ezért a trükkért...

Figyelem! Ha halat vásárolsz mindig a szemeit nézd meg! Ezért a trükkért hálás leszel!

Hirdetés

Mivel a halfajták nagyon egészségesek, fogyasszunk belőlük minél többet rendszeresen. Szakértők szerint egy héten legalább egyszer szükséges lenne halat enni. Ha nem tudunk friss halat fogni, akkor vásároljunk fagyasztottat. Minél frissebb halat próbáljunk beszerezni.

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy melyik frissebb?

-a friss halnak mindig csillogóak a pikkelyei, és bár lehet erőteljes a szaga, de nem túlságosan kellemetlen, vagyis soha nem büdös.

Hirdetés

-nézzük meg a halnak a szemét, ha tiszta, nem homályos, akkor azt jelenti, hogy igencsak friss, nyugodtan megvásárolhatjuk

-a sózott, füstölt halról csak akkor tudjuk megállapítani, hogy mennyire friss, ha megvágjuk. Ekkor érződik jobban, ha romlott szaga van.

A fenti tanácsokat egy 1983-as szakácskönyv alapján írtuk össze, melyben találtunk még egy pár, az élelmiszerek frissességével kapcsolatos tanácsot:

-a friss vaj mindig fehér vagy sárga színű

-a fehér vagy sárgás tej a friss, ha más színű akkor azt jelenti, hogy fel van öntve vízzel, vagy beteg tehéntől származik

-vigyázzunk arra, hogy a hús (akár füstölt, akár sózott) mindig kellemes illata legyen. Ha valamiért úgy érezzük, hogy nem tetszik az orrunknak a szaga, semmiképp ne fogyasszuk el.

-a marhahús piros, a disznó vagy a borjú rózsaszín, a juhhús pedig sötétvörös kell legyen. Soha ne legyen ragadós, vagy túl puha a hús.

tudasfaja.com

Hirdetés