Kezdőlap EGÉSZSÉG A végbélrák 7 korai tünete, amiről sokan nem vesznek tudomást

A végbélrák 7 korai tünete, amiről sokan nem vesznek tudomást

Hirdetés

A legtöbb esetben a végbélrák már a korai stádiumban felismerhető lenne, azonban sokan nem tulajdonítanak különösebb figyelmet az első jeleknek. A végbéllel kapcsolatos problémákról inkább nem beszélünk, szégyenletes dolognak tartjuk, pedig ha már a kisebb elváltozásokkal is orvoshoz fordulnánk, akár életet is menthetnénk általa.

 

Hirdetés

 

Minden évben 8 ezer amerikainál diagnosztizálnak végbélrákot, és ebből 1000 esetben már csak a végső stádiumban derül fény a problémára. A statisztikák szerint minden tizedik embernél már csak akkor fedezik fel a végbélrákot, amikor az már más szervekre is áttétet képezett.

Nézzük, melyek azok a tünetek, amik végbélrákra utalhatnak!

1.Vérző végbél
2.Végbél viszketés
3.A végbél térfogatának megváltozása
4.Fájdalom vagy puffadás a végbél tájékán
5.A széklet állagának megváltozása
6.Inkontinencia
7.Az anális rész állandó gyulladásaLeginkább ezek a tünetek jellemzőek a végbélrák korai szakaszára, de vigyázat, mert akár az aranyér tüneteire is hasonlítanak. Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha hosszú időn keresztül valamilyen szokatlan tünettel szembesülünk végbéltájékon. Leginkább az 50-60 év feletti nőket érinti a végbélrák problémája.

Milyen vizsgálatra számíthatunk?

Manuális vizsgálat- az orvos kézzel, latex kesztyű, és és gél használatával kézzel tapintja ki az adott területet.
Anoszkópia-egy kis eszközt, ún. aneszkópot helyeznek a végbélbe, hogy megállapítsák aranyeres probléma, vagy végbélrák okozza a tüneteket.

Biopszia, ultrahang, CT vagy MRI-ezek közül a legcélravezetőbbet alkalmazzák a diagnózis pontos felállítása érdekében.

tudasfaja.com

Hirdetés