Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezt teszik a nap káros UV-sugarai a szemmel!

Ezt teszik a nap káros UV-sugarai a szemmel!

Hirdetés

Mindannyian tudjuk, hogy napjainkban annyira erős az UV-sugárzás, hogy egyáltalán nem ajánlott kimenni az utcára napszemüveg, és napvédő krém nélkül. Egy bizonyos életkor után az UV-A és-B sugarak fokozzák a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

40 év fölött érdemes fokozottan odafigyelni szemeink egészségére, próbáljuk meg a maximális védelmet nyújtani számukra.

Hirdetés

Az erős sugárterhelés látáskárosodást, vagy átmeneti, esetleg állandó látásvesztéshez okozhat. A szürkehályog napjainkban a vezető vaksági okok között említhető, éppen ezért nagyon kell védenünk a szemünk a káros UV-sugaraktól.

A szürkehályog hatására annyira elhomályosodik a szemlencse, hogy azt már csak műtéti úton lehet korrigálni. Ha túlságosan előrehaladott állapotban kerül sor a műtétre, egyáltalán nem biztos, hogy megmenthető a látás.

A műtét során eltávolítják a hályogot, és speciális műlencsét helyeznek a szemre.

Szemünket már gyerekkorban védenünk kell a káros sugárzásoktól, de később felnőttként se hanyagoljuk el. A leghatásosabb, ha a megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveget viseljük, amit lehetőleg egy optikában vásároljunk meg.

Soha ne dőljünk be az olcsóbb, UV felirattal ellátott szemüvegeknek, kérjük szakember tanácsát a helyes választáshoz. Azt is tudnunk kell, hogy nem attól véd egy szemüveg, minél sötétebb az üvege, hanem, ha az üvegen legalább 400-as, vagy annál magasabb értékű szűrővel legyen ellátva.

Leginkább olyan napszemüveget érdemes választani, ami az arc nagy részét takarja, hiszen minél nagyobb, annál nagyobb területen biztosít védelmet. Ehhez pedig ajánlott egy széles karimájú kalapot is hordani.

Ha bármilyen furcsa elváltozást észlelünk a szemünkön, szemhéjunkon, keressünk fel egy szakembert.

tudasfaja.com

Hirdetés