Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI Ezért nem szabad forró vízzel hajat mosni!

Ezért nem szabad forró vízzel hajat mosni!

Számos tévhit kering arról már évtizedek óta, hogy a hajáolást tekintve mit szabad és mit nem szabad csinálnunk.

Sokak életét megkeseríti a zsíros haj, ami amellett, hogy nagyon zavaró és esztétikai gondot okoz, komoly lelki megterhelést is jelent. A hajkorona állapota, kinézete és fizikai állapota ugyanis sok mindent elárul rólunk és az egészségünkről: míg egy életerős, hibátlan frizura magabiztosságot ad, addig a zsíros, korpás, problémás tincsek, vagy éppen a hajhullás pont ellenkező hatást váltanak ki. Idegeskedésünkben pedig hajlamosak vagyunk újabb és újabb termékeket vásárolni, majd pedig ismét elkeseredni, ha nem jönnek azonnal a látható eredmények.

Mitől zsírosodik a hajunk?

Mielőtt bármiféle kezelést, kúrát elkezdenénk, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, miért is zsírosodik a hajunk, vagyis hogy mi húzódik meg a probléma mögött. A zsírosodásért egyértelműen a túlzott faggyútermelés a felelős, az azonban nem mindegy, mi idézi elő ezt a reakciót. Kiváltó okként az örökletes hajlam mellett a különböző gyógyszeres kezeléseket és mellékhatásokat érdemes megemlíteni, de egy esetleges hormonzavar, a túlzottan stresszes mindennapok, az egészségtelen táplálkozási szokások, a vitaminhiány, valamint a nem megfelelő hajápolás is állhatnak a haj zsírosodása mögött.

Hogyan ápoljuk a zsíros hajat?

Szakértők szerint a jó állapotban lévő, problémamentes hajat elegendő lenne hetente egyszer-kétszer mosni, és ez a zsírosodásra hajlamos hajra is igaz. A rajta lévő faggyú feladata ugyanis az, hogy megvédje a hajat a külső, károsító hatásoktól, így ha túl gyakran mossuk, eltávolítjuk róla ezt a védőréteget. A szervezet úgy reagál erre, hogy még fokozottabban kezd faggyút termelni, ami pedig még gyorsabb zsírosodást idézhet elő.

Mivel a cél a faggyútermelés csökkentése, fontos, hogy kifejezetten erre a célra készített, nagyon enyhe sampont válasszunk, amely amellett, hogy nem irritálja, megóvja a haj és a fejbőr biológiai egyensúlyát. Már a vásárláskor érdemes odafigyelni: a hagyományos szerek összetevői között ugyanis jellemzően ott vannak a tenzidek, amik igen erős zsíroldók, amelyek leoldják a fejbőr és a haj természetes, enyhén zsíros védekezőrétegét. Ezeket az SLS (sodium lauryl sulfate) és SLES (sodium laureth sulfate) szavak jelölik. Ezen készítményeket, valamint a proteineket vagy lipidpótló anyagokat tartalmazó termékeket érdemes elkerülni!

Hogyan mossuk meg a zsíros hajat?

A lemosáshoz ne használjunk forró vizet, mert az még több faggyút termel! Ne dörzsöljük bele a fejbőrbe a kímélő sampont, csak lágyan masszírozzuk át a hajat! Mindig jól mossuk ki a sampont a hajszálak közül! Ha megoldható, hajszárítás helyett hagyjuk a szabad levegőn megszáradni a hajunkat! A kúra idejére csökkentsük vagy függesszük fel a különböző hajformázó és ápoló szerek, habok és lakkok használatát!

A samponon kívül min változtassunk?

Komoly hajgyógyászati elváltozások esetén, vagy ha megváltoztatott hajmosási szokások nem jártak sikerrel, belsőleg kell tenni a gyógyulásért. Ez jelenti akár a stressz oldását és elkerülését, vagy akár a táplálkozás megváltoztatását is. A megfelelő, ásványi anyagokban gazdag étrend ugyanis nem csak a bőr, de a haj állapotát is befolyásolja. A vitaminpótlásra érdemes nagy hangsúlyt fektetni, ebben fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztással is segíthetjük a szervezetünket, emellett kerülni kell a fűszeres és zsíros ételeket. Mivel a vashiány is okozhat zsírosodást, ajánlott egy alapos laborvizsgálatot is kérni háziorvosunktól.

Mivel a hormonális fogamzásgátlók, és egyéb gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet a zsíros haj, ha a probléma nem oldódik meg, érdemes lehet időpontot egyeztetni az azt felíró szakorvossal, esetleg egy bőrgyógyásszal. Bárhogy is döntünk, fontos, hogy türelmesek legyünk és elegendő időt hagyjunk a kezelésre, egyik napról a másikra ugyanis nem fog megoldódni a haj zsírosodásának problémája.

Forrás

loading...