Kezdőlap EGÉSZSÉG Ezek a jelei, hogy már kihordtál lábon egy infarktust!

Ezek a jelei, hogy már kihordtál lábon egy infarktust!

A cukorbetegek sokkal inkább veszélyeztetettek a szív-, és érrendszeri betegsége által, éppen ezért maximálisan oda kell figyelniük egészségi állapotukra. Az ők esetükben az sem ritka, hogy úgy hordanak ki lábon egy infarktust, hogy észre sem veszik.

 

Az autonóm neuropátia a szervezet globális alkalmazkodóképességének károsodása, amely a diabétesz szövődményeként a betegek nagyjából felének rontja az életminőségét és rövidíti meg az életét – mutatott rá Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

A neuropátia érintheti a mozgásrendszer működését, de a szív-és érrendszerre is hatással van.

A cukorbetegek közel fele lehet neuropátiás, viszont kevesen tudnak róla.Ez pedig nagyon veszélyes, hiszen a sokan vegetatív idegbántalom esetén lábon hordanak ki egy infarktust. Nem veszik észre, hogy nagy a baj, hiszen nem jelentkezik a legjellemzőbb tünet, az erős mellkasi fájdalom.

Ha fulladás, köhögés, hányás, ájulásérzet, vagy a vércukor értékek indokolatlan megemelkedése jelentkezik, akkor érdemes a cukorbeteg személy infarktusra gyanakodjon, és rögtön forduljon orvoshoz.
A neuropátiás személyeknél sokszor egyáltalán nincsenek tünetek, ezért utólag derül ki, hogy átesett egy infarktuson. Dr. Kempler Péter a megelőzés fontosságát hangsúlyozva elmondta, cukorbetegség esetén gondolni kell az autonóm neuropátia kialakulásának kockázatára is.

Fontos, hogy a cukorbetegek évente elmenjenek háziorvoshoz, aki szükség esetén belgyógyászhoz vagy neurológushoz irányítja majd őket.

Az országban 13 neuropátia centrum működik, a Semmelweis Egyetem Neuropathia Központját 1500-nál is többen keresik fel évente.

loading...