Kezdőlap EGÉSZSÉG Amiről sok nő nem tud: ezekkel a szerveinkkel lehetnek problémák a szülés...

Amiről sok nő nem tud: ezekkel a szerveinkkel lehetnek problémák a szülés után!

Hirdetés

Szülés után nagyon sok nő (még, ha nem is beszél róla) küzd különböző szervi, működési rendellenességekkel. Ezek a problémák léteznek, tudd, hogy nem vagy egyedül, érdemes felkeresned egy szakembert, ha bármilyen rendellenességet észlelsz.

 

Hirdetés

1.Méh

A 9 hónap alatt a méh folyamatos nyomásnak van kitéve, tágul, és nő, éppen ezért nagyon nehezen tud visszaállni az eredeti formájára. A szoptatás ideje alatt különböző alhasi fájdalmakat is érezhetünk még ennek következtében.

2.Endokrin rendszer

A placenta egy olyan ideiglenes szerv, amely csak a terhesség alatt jelenik meg egy nőben. Szabályozza a hormonális egyensúlyt, összekapcsolja az anya és a gyerek vérkeringését. A placentának szülés után már nincs továbbá szerepe. Az anya hormonrendszere folyamatosan regenerálódik, a belső elválasztású mirigyek visszanyerik eredeti méretüket. A tejtermelést elősegítő hormonok intenzíven kezdenek dolgozni, ezért vannak olyan nők, akik hajhullást, köröm, és bőrproblémákat érzékelnek.

3. Hólyag

Szülés után felborul a vizelési inger, gyakran akkor sem érezzük, hogy a vécére kell mennünk, ha a hólyagunk tele van. A vizelés egy ideig fájdalmassá válhat.

4.Gyomor-bél mozgás

Sok nő szülés után székrekedési problémákkal küzd. Ez teljesen normális, nem kell pánikolnod, mert ha görcsölsz, akkor csak még nehezebben fog menni a dolog. Főleg császármetszés után nagyon fontos, hogy beinduljon a székelés, mert csak így tudják biztosan, hogy minden rendben van a műtét után.

5.Hátfájás

A hasi izmok kissé meggyengülnek a várandósság alatt, csökken a hasizom ereje, és a kismedence instabillá válik. Ennek következtében hátfájás alakul ki. Idővel, szakember segítségével neki lehet kezdeni egy személyreszóló edzésnek, tornának.

6.Kardiovaszkuláris rendszer
Terhesség ideje alatt a nő szív-és érrendszere komolyabb hatásoknak van kitéve, hiszen ilyenkor a szív két ember számára pumpálja a vért. A lábak elkezdenek dagadni, és a szervezet visszatartja a vizet.

7.Mellek

Idő kell, míg az anya, és az újszülött összehangolódik. Beindul a tejtermelés, a gyerek megtanul szopni. Legyünk türelmesek. A kezdeti időben fájdalmas, és keserves lehet a szoptatás. Kitartást!

Hirdetés