Kezdőlap EGÉSZSÉG A te körmöd milyen? Jól figyelj, ezt a betegséget hordozza már egy...

A te körmöd milyen? Jól figyelj, ezt a betegséget hordozza már egy ideje a szervezeted!

Hirdetés

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy a körmeid miért olyan törékenyek, sárgásak vagy barázdáltak? Talán nem is hinnéd, de ezek az elsőre ártalmatlannak tűnő tünetek komolyabb háttérben megbúvó problémára hívhatják fel a figyelmedet.

 

Hirdetés

Léteznek olyan körömmel kapcsolatos tünetek, amelyeket egyáltalán nem szabadna félvállról venni. Íme, 8 példa arra, hogy a körmeink elváltozása az egészségünkről akar üzenni nekünk.

1 – Sárga körmök

A sárga körmök a gombásodás egyik legjellegzetesebb tünetei. Ritkább esetekben azonban cukorbetegségre, pajzsmirigy rendellenességre, tüdőbetegségre is felhívhatják a figyelmet. Amellett persze a dohányzás is hagyhat sárga foltokat a körmön.

2 – Törékeny körmök

Ez azt jelenti, hogy a köröm lemeze nagyon száraz. Az állapot összefüggésben van valamilyen pajzsmirigy problémával. Jellemzően az alulműködő pajzsmirigy okozza ezt a tünetet.

3 – Lukacsos, gödrös köröm

A gödrös, göröngyös körömlemez arra utal, hogy a rétegek fejlődésekor valamilyen rendellenesség adódik, amely gyakran kötődik pikkelysömörhöz is.

4 – Barázdált körmök

Ha azt tapasztalod, hogy minden körmöd hosszában barázdált, akkor az a természetes idősödés jele is lehet, azonban állhat a hátterében vashiány, bőrszárazság, keringési zavar, erős mechanikai vagy vegyi behatás. A kereszt barázdák fertőzésről vagy vérszegénységről árulkodatnak.

5 – Elszíneződött, sötét vonalas köröm

Ennek hátterében egy veszélyes bőrrák típus, a melanóma is állhat. Fontos, hogy minél előbb orvossal is megnézesd.

6 – Rágott körmök

A rendszeres körömrágás egy mentális betegség, az kényszerbetegség (OCD) tünete is lehet. Ha olyan mértékűvé válik, hogy az ujjak már fájnak, esetleg véreznek, érdemes orvoshoz fordulni.

7 – Kékes körmök
Ha a körmeid kékessé, lilássá válnak, az azt jelenti, hogy a szervezeted nem jut elég oxigénhez. Tüdő- és szívproblémák is állhatnak a hátterében.

8 – Fehér foltok

Egyesek összetévesztik a kalcium, vas vagy cink hiánnyal, ám ez leggyakrabban valamilyen sérülés eredménye. Mivel a körmünk meglehetősen lassan növekszik, a folt gyakran csak hetekkel a sérülés után jelenik meg.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...