Kezdőlap EGÉSZSÉG A rák 15 korai tünete. Ne hagyd figyelmen kívül ezeket!

A rák 15 korai tünete. Ne hagyd figyelmen kívül ezeket!

Sok betegség rendelkezik a rákhoz hasonló tünetekkel, nem kell az első jelnél rögtön arra gondolni, hogy biztosan valami súlyosabb problémánk van. Azonban, ha a tünetek súlyosbodnak, vagy hosszú időn keresztül fennállnak, mindenképp forduljunk orvoshoz.

 

 

Vérzés menopauza után

Ha azok a nők, akik átestek a menopauza időszakán vérzeni kezdenek, akárcsak, mintha menstruálnának, keressenek fel egy szakembert. Ez a tünet akár méhnyakrákra is utalhat.

Csomók, elszíneződések, vagy más változások a mellen

Ha bármilyen furcsa változást észlelünk a mellünkön, forduljunk orvoshoz. Előfordulhat, hogy furcsa foltok, elszíneződések, csomók, göbök jelennek meg a mellen.

Puffadás

A menstruáció előtti időszakban, vagy evés után úgymond normálisnak tekinthető a puffadás, azonban, ha állandóan ezzel a tünettel küzdünk, keressünk fel egy szakembert. A kóros puffadás akár petefészek-vagy méhnyakrák tünete is lehet.

Rendszertelen menstruáció

Ha a menstruáció nagyon rendszertelen, és közben kismedencei fájdalom is gyötör, menjünk orvoshoz.

Tartós köhögés

Ha nem allergia, vagy megfázás következtében köhögünk, és tovább tart, mint három hét, érdemes ellátogatni egy szakemberhez. A tartós köhögés a tüdőrák jele is lehet. Ha véres köpet, vállba, vagy karba sugárzó mellkasi fájdalom, is társul a köhögéshez, mindenképp forduljunk orvoshoz.


Gyomorfájás, hányinger

Tartós hasi görcs, fájás, hányinger, jelezhet leukémiát, fekélyt, hasnyálmirigyrákot, vastag-vagy végbélrákot stb.

Magas láz

Leginkább valamilyen fertőzés tünetet, de, ha hosszú időn keresztül nem múlik el a magas láz, akkor forduljunk orvoshoz. Ha legyengül az immunrendszer, csökken a vörösvértestek száma, magas lázzal jelezhet a szervezet. A láz, izzadás, és csontfájdalom együttese is komolyabb betegség jele lehet.

Nyelési nehézségek

Ha egy hétnél hosszabb ideig fáj a torkunk, nyelési nehézségekkel küzdünk, ez akár a torok-, vagy tüdőrák jele is lehet.

Zúzódásszerű foltok
Zúzódásszerű foltok, bőrelszíneződések, ütéshez hasonló tünetek leukémia esetén is jelentkezhetnek a kezünkön, lábunkon, és más különböző testrészeinken.

Tartós, és indokolatlan fáradtság

Gyengeség, energiahiány, álmosság, tartós levertség akár komolyabb probléma jele is lehet.

Fejfájás

Ha sokáig, és erősen fáj a fejünk, gyakran már a fájdalomcsillapító sem segít, akár daganat jele is lehet. Forduljunk szakemberhez.

Véres széklet

Ha székeltünk hosszú időn keresztül véres, akkor leghamarabb aranyeres megbetegedésre gyanakodhatunk, de az is lehet, hogy végbélrák okozza a problémát.

Barnás foltok, változó anyajegy
Ha hirtelen bőrelváltozások, fura alakú anyajegyek, barnás foltok jelennek meg rajtunk, forduljunk orvoshoz.

Sebek a szájban

Ha valamilyen seb keletkezik a szánkba, amely esetleg sötét színűre vált, és körülötte a bőr is elszíneződik, keressünk fel egy szakembert. Ha a sebhez közel az állkapocs zsibbadni is kezd, akkor akár szájrák tünetet is lehet.

loading...