Kezdőlap EGÉSZSÉG A hasa nőtt, a teszt is pozitív lett, de az ultrahang olyan...

A hasa nőtt, a teszt is pozitív lett, de az ultrahang olyan dolgot mutatott, amire senki nem számított

A történetben szereplő család nagy örömére a második kisbaba is úton volt. Minden nagyszerűen alakult, addig a napig, amíg az édesanyja rosszul nem kezdte érezni magát.

 

Ekkor azonnal felkeresték a nőgyógyászt, aki az ultrahangos vizsgálat során megállapította, hogy a nőnél mola terhesség alakult ki.

Mi a mola terhesség?

Egy megfelelően alakuló terhesség során a megtermékenyítéskor a petesejt 23 kromoszómát tartalmaz az édesanyától és 23 érkezik az édesapától, így alakul ki a végleges 46 kromoszóma.

Mola terhesség során a petesejt az anyától nem kap kromoszómákat, hanem az apától kap kétszeres kromoszómát, azaz 46-ot, így viszont nem alakul ki embrió, magzatburok, vagy méhlepény, hanem a méhlepény egy szőlőfürthöz hasonlító cisztatömeget kezd el előállítani, ami jóindulatú daganatot jelent.

Az ilyen terhesség tünetei gyakran megegyeznek a valódi terhesség tüneteivel, hiszen ugyanúgy jelentkezik hányinger, hányás, és a menstruációs ciklus is kimarad.

A molar terhesség további tünetei:

  • az első trimeszterben sötét-barnás, vagy élénk vörös vaginális vérzés
  • erős émelygés és hányás
  • fájdalom a medencében
Az édesapa így nyilatkozott az esetről: “Nagyon örültünk, mikor kiderült, hogy bővülni fog a kis családunk. Viszont a feleségem a 11. hétben megbetegedett, ami az első terhességénél nem fordult elő, így elmentünk ultrahang vizsgálatra, ahol kiderült, hogy nincs minden rendben.

Magzat nem volt, helyette egy szőlőfürthöz hasonlító tumort mutatott az ultrahang, amelyet gyorsan, műtét során eltávolítottak, anélkül, hogy bármilyen szaporító szervet ki kellett volna venni. Noha, nem gyarapodtunk, de én mégis hálás vagyok, hogy van egy fantasztikus feleségem és egy remek kisfiam.”

loading...