Kezdőlap EGÉSZSÉG Derékfájással kezdődik, sokan nem is tudnak róla, nagyon súlyos betegség tünete

Derékfájással kezdődik, sokan nem is tudnak róla, nagyon súlyos betegség tünete

A véres vizelet gyakran az egyik legelső és legjellemzőbb tünete a húgyhólyagdaganatnak, és bár sokan megdöbbenhetnek, amikor ezt észlelik, fontos figyelni rá.

 

Ebben a cikkben bemutatjuk a véres vizelet okait, a húgyhólyagdaganat tüneteit, és hogy mikor kell orvoshoz fordulni.

A Véres Vizelet Okai: A vizeletben lévő vér minimális mennyiségű lehet, amit csak mikroszkópos vizsgálattal lehet észlelni, de előfordulhat, hogy szabad szemmel is jól látható. A vizelet elszíneződhet narancssá, rózsaszínbe vagy akár pirosba is, attól függően, mekkora a vér mennyisége. A véres vizelet okai között megtalálhatók:  1. Húgyhólyagdaganat: A húgyhólyagdaganat a leggyakoribb ok, amiért a vizelet véres lehet. A betegek mintegy 80-90 százalékánál jelentkezik ez a tünet.
  2. Dohányzás: A dohányzás a legfontosabb kockázati tényező a húgyhólyagdaganat kialakulásában. A dohánytermékek rákkeltő vegyületei a vesén keresztül szűrődnek ki és koncentrálódnak a hólyagban, ahol kifejtik rákkeltő hatásukat.
  3. Munkahelyi Környezeti Hatások: Bizonyos vegyi anyagok, például policiklusos aromás vegyületek és festékek munkahelyi expozíciója növelheti a húgyhólyagdaganat kockázatát.
  4. Krónikus Gyulladás: A húgyúti fertőzések, vesekövek vagy katéter használata okozhat véres vizeletet.
  5. Genetikai Hajlam: Családi előzmények és genetikai tényezők is növelhetik a húgyhólyagdaganat kialakulásának valószínűségét.
A Húgyhólyagdaganat Tünetei: A húgyhólyagban kialakuló daganat különböző tüneteket okozhat, amelyek közé tartozik:

  • Gyakori Vizelés: Gyakori vizelési inger, még ha nem fogyaszt több folyadékot.
  • Égő Érzés vagy Fájdalom: Égő érzés, fájdalom vagy csípő érzés a vizeletürítéskor.
  • Sürgető Vizelés: Sürgető vizelési inger.
  • Vizeletsugár Gyengesége: Férfiaknál a vizeletsugár gyengesége.
  • Egyéb Tünetek: Előrehaladott esetekben csontfájdalmak, hátfájdalom, medencetájéki fájdalmak, lábdagadás, fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, és fogyás is jelentkezhet.
Az, hogy a véres vizelet kíséri-e fájdalom, attól függ, hogy a daganat milyen mértékben irritálja a húgyhólyagot, vagy hogy mennyire fejlődött előre az állapota. Nem minden esetben jár együtt fájdalommal, különösen akkor, ha a daganat még kicsi vagy csak a húgyhólyagot érinti.

Mikor Fordulj Orvoshoz? Mindenképpen keresd fel háziorvosodat, ha a vizeletedben vért látod, még ha csak időszakosan. Az orvosod számos további vizsgálatot végezhet,

loading...