Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 szakma, amely nagyobb kockázati tényezőt jelent a rákos megbetegedésekre

7 szakma, amely nagyobb kockázati tényezőt jelent a rákos megbetegedésekre

Hirdetés

Életünk kiemelkedően nagy részét töltjük a munkahelyünkön, ezért a szakmánk valóban nagy hatással lehet az egészségünkre. Tudományos kutatások szerint egyes vegyületek, fokozott sugárzás, ipari szennyeződések, éjszakai műszak és még számos egyéb tényező lehet, amely alááshatja az egészségünket.

Íme, 7 szakma, ami ide sorolható.

Hirdetés

1- Manikűrös

A lista tetején áll. A különféle körömlakkok, a szálló körömreszelék por és az UV sugárzás képes kiváltani bőr- és tüdőrákot is.

Ha ezen a területen dolgozol, akkor viselj védőfelszerelést, mint maszk és kesztyű.

2- Irodai munka

Az ülő életmód káros az egészségre, mivel szorosan kapcsolódik az erőnlét csökkenéséhez és lassítja az anyagcserét. A mozgásszegény élet a rákos megbetegedések megjelenésének kockázatát 30%-kal növeli.

Végezz specifikus tornagyakorlatokat legalább 2 óránként, így kevésbé lesz az egészségedre káros ez a munkatípus.

3- Fodrász

A fő károsító tényezők a hajfestékek és az egyéb hajápolási szereknek való folyamatos kitettség. Az ebben a szférában való hosszú távú foglalkoztatottság magasabb kockázati tényezőt jelent mellrákra és egyéb onkológiai betegségekre.

Érdemes minőségi termékekkel dolgozni, amelyek a lehetőleg a legkisebb koncentrációban tartalmaznak vegyi anyagot.

4- Pilóta és légi utaskísérő

Az Izlandi Egyetem munkatársai azt találták, hogy a repülőgép pilótáknak 25x nagyobb esélyük van rosszindulatú melanomára, amely a bőrrák legveszélyesebb típusa. A károsító tényezők a sugárzás, napfény és a felborult cirkadián ritmus a váltakozó időzónák között.

Ha ezen a területen dolgozol, akkor rendszeresen vesd alá magad teljes körű orvosi ellenőrzésnek.

5- Éjszakai műszak

A szervezetünk természetes bioritmushoz kellene, hogy alkalmazkodjon. Egyéb esetben az immunrendszerünk szenvedi kárát és onkológiai betegségekhez vezethet. Egy tanulmány szerint a nők esetében növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

Próbálj meg minél többször nappali műszakba is bekerülni.

6- Mezőgazdasági dolgozók

Kutatások szerint az ezen területhez kapcsolódó foglalkozások esetében nagyobb a kockázat leukémiára, non-Hodgkin limfómára, mielóma multiplexre, lágyszöveti szarkómára, bőr-, gyomor-, prosztata rákra és agytumorra is.

A mezőgazdaságban dolgozók rendszeresen ki vannak téve különböző veszélyes kémiai anyagoknak és a gépek kibocsátotta füstnek és pornak is.

Ha ehhez a területhez kapcsoló szakmád van, akkor ajánlott a rendszeres, teljes körű orvosi vizsgálat.

7- Építkezési dolgozók

A fő kockázati tényezőt itt az azbeszt jelenti. Ezek a kis méretű ásványi szálak képesek az idők során felhalmozódni a tüdőben és azbesztózist okozni. A hosszú távú munka (több, mint 20 év) ezzel az anyaggal mezoteliómára, tüdő-, gége és petefészekrákra is hajlamosít.

Ha rendszeresen építkezésen dolgozol, akkor végeztess időszakos, teljes körű orvosi vizsgálatot.

tudasfaja.com

Hirdetés