Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 ok, amiért a szervezet visszatartja a vizet

5 ok, amiért a szervezet visszatartja a vizet

A vízvisszatartás azt jelenti, hogy a szöveteken belül felgyülemlik a víz, ami valamilyen okból kifolyólag nem tud távozni a szervezetünkből. Testünk 70%-a víz, nagyon fontos a szerveink megfelelő működéséhez, de, ha szervezetünk visszatartja a vizet, akkor az bizonyos testrészek gyulladásához vezethet.

Ha kezdetben nem is jelent problémát, hogy szervezetünk visszatartja a vizet, bizonyos betegségek kialakulását, mint pl. a hepatitisz, a premenstruációs szindróma, a májcirrózis, és a szívbetegségek kialakulását is jelzi.

Mi okozhat vízvisszatartást?

1.Egészségtelen étkezés

A nátrium egy nagyon fontos tápanyag a szervezetünk számára, azonban, ha túlsózzuk az ételeinket, annak már káros hatása van. Naponta 2300 milligramm sót szabad fogyasztanunk, ne haladjuk meg ezt a mennyiséget. Úgy tűnhet, hogy ez egy nagy mennyiség, de valójában csak egy teáskanálnyi. Ízesítéshez inkább használjunk gyömbért, fokhagymát, oregánót, pórét, vagy borsot. A citromlé, és a mustár is jó ízt ad az ételeknek, és legalább nem sózunk annyit.

2.Rossz életstílus

Ha egész nap egy irodában ülünk, majd onnan be a kocsiba, és haza a kanapéra, akkor bizony a szervezetünk nagyon megsínyli ezt az életmódot. A fizikai aktivitás hiánya vízvisszatartást eredményez. Fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a vérkeringésünk jól működjön. Sétáljunk, fussunk, lépcsőzzünk, jógázzunk. Naponta legalább 15-30 percet kell mozogni.

3.Gyógyszerek

Nagyon sok gyógyszer okozhat vízvisszatartást, pl. a depresszió ellen, vagy vérnyomás csökkentésre felírt gyógyszerek. A kemoterápia következtében is kialakulhat vízvisszatartás.

4.Hormonok

A menopauza, vagy PMS előtt álló nők esetében könnyen kialakulhat vízvisszatartás. Az ösztrogének, és a progeszteron szintjének felborulása következtében a szervezet visszatartja a vizet. Csökkenteni kell azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, melyek puffadást okoznak, és érdemes elmenni egy hormonvizsgálatra, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát.

5.Szívhez kapcsolódó problémák

A vízvisszatartás kialakulhat szívproblémák, stressz, vagy tartós fáradtság esetén is. Ha a vízvisszatartás mellett légzéskieséssel, krónikus fáradtsággal, erőtlenséggel, hosszú ideig tartó rossz közérzettel küzdünk, keressünk fel egy szakembert.

tudasfaja.com

loading...