Kezdőlap AKTUÁLIS 5 közös rossz szokás, amit minden gyerek megcsinál, még a tiéd is!

5 közös rossz szokás, amit minden gyerek megcsinál, még a tiéd is!

Hirdetés

A szülő bármennyire is türelmes, és elfogadó, néha bizony mégis sikerül a gyereknek nagyon felbosszantania. Meg kell ismernünk a gyerekek nyelvét, szokásait, tudnunk kell, hogy mikor hisztizik, és mikor van tényleg baj. Legyünk türelmesek, és elfogadóak, hiszen egyszer a legmakacsabb dackorszak is elmúlik.

1.Testvérharc

A legjobb családban is előfordul. Elég nehéz kezelni, hiszen ilyenkor azt sem tudja a szülő, hogy kinek adjon igazat. A viták általában külső szemlélőként teljesen alaptalanok, hiszen nem azért üti a nagy a kicsit, és fordítva, mert nem szereti, hanem azért, mert féltékeny. Próbáljunk meg egyenlően bánni a két gyerekkel, ne tegyünk különbséget közöttük, és főleg ne címkézzük fel őket. Ne mondjuk, hogy te szép vagy, okos vagy, sovány vagy, X-lábú vagy, lusta vagy…stb. Tanítsuk meg arra, hogy hogyan oldja meg a konfliktusokat.

Hirdetés

2.Lopás

Nagyon sok gyereknél előfordul, hogy eltulajdonít egy doboz zsírkrétát, egy rágót, egy radírt, egy írószert a barátnőjétől. Ha ez először fordult elő, semmiképp ne szidjuk le, inkább üljünk le, és beszélgessünk vele. Kutatások alapján bebizonyították, hogy legtöbbször (testvér)féltékenység, figyelemfelkeltés állhat a dolog mögött. De az is előfordulhat, hogy azt hiszi a gyerek, hogy ő ezt úgysem kaphatja meg másképp. Legtöbbször kinövi a gyerek, de addigis tájékoztassuk, hogy milyen negatív következményei vannak a lopásnak.

3.Tiszteletlenség

Vannak bizonyos életszakaszok, amikor a gyerek felesel, tiszteletlen, szófogadatlan, és nem hajlandó semmiféle együttműködésre. Egy bizonyos határon túl azonban már jó, ha meghúzzuk a korlátokat, a gyerek is fel kell fogja, hogy mit szabad, és mit nem. Nagyon bosszantó tud lenni az ilyen viselkedés, főleg, ha egy idegen társaságban csinálja. Soha nem szabad visszatámadni, mi is adjuk meg a kellő tiszteletet a gyereknek.

4.Hazudozós

A 3-7 év körüli gyerekeknek nagyon változatos a képzelőerejük, képesek egy saját kis álomvilágot kialakítani maguknak. Idegeneknek mesélnek olyan (családi)történeteket, ami soha nem is történt meg. Szakemberek szerint, a gyerek olyankor viselkedik így, ha több figyelmet szeretne, kiábrándult a szülőkből, csalódott, vagy túl sok negatív érzése van. Beszélgessünk vele, legyünk őszinték, és türelmesek.

5.Hiszti, nyafogás

Ha a gyerek egy kis figyelemre vágyik, a legjobb módszere a nyafogás. Erre a legjobb válasz a pókerarc, semmiképp ne próbáljuk rögtön teljesíteni a kívánságát, csak azért, hogy elhallgasson. Következőkor mit fog csinálni, ha valamit el akar érni? Természetesen, hisztizni!

Hirdetés