Kezdőlap EGÉSZSÉG Valóban halálos méreg van az alma magjában?

Valóban halálos méreg van az alma magjában?

Szét ne rágd a magját, figyelmeztetett gyerekkorodban a mamád. De hát mindig azt halljuk, hogy a magoknak annyi hasznos alkotórészük van! Az alma kivétel lenne?

Az alma magja az évek során fenyegető hírnevet szerzett magának. Fogyasztását életveszélyesnek gondolják az emberek. De nézzük, vajon mi lehet benne, ami ennyire ijesztő.

Mit tartalmaz?

Az eredetileg Közép-Ázsiából származó növény termésének húsa édes vagy savanyú, ám a magja általában keserű.

A maghéj olyan kemény, hogy az emésztőrendszer nedvei sem tudják kikezdeni. Ha azonban lenyelés előtt szétrágod, akkor a mag egyik alkotórésze, az amigladin, a vele érintkező emésztő enzimek hatására hidrogén-cianiddá alakul. Ez pedig az egyik legmérgezőbb vegyület.

Az állatok sem rágják el

A növény épp a keserű ízzel védi a magot az elrágás ellen. Ugyanis csak akkor tudja továbbvinni az életet, ha egészben kerül a földbe. Az állatok csak lenyelik, majd a mag, áthaladva az emésztőcsatornájukon, onnan sértetlenül jut ki.

Mennyi mérget tartalmaz a mag?

Az emberre veszélyes mennyiség kilogrammonként 1-2 milligramm lenne. Tehát egy 75 kg-os embernek 210 almamagot kéne szétrágnia ahhoz, hogy biztosan halálos dózist kapjon. Ehhez 20 almának a magján kéne keményen dolgoznia a fogaival.

Mit művel a cián az emberrel?

A cián, bekerülve a véráramba, meggátolja az éltető oxigén áramlását, mely fulladáshoz vezet. A szervezet kis mennyiségben képes a ciánt is lebontani és közömbösíteni. Így védi az agyat és a szívet.

Van a szervezetünkre hasznos alkotórésze is az almamagnak?

Az almamag flavonoidokat, azaz gyógyító vegyületeket is tartalmaz, melyek növelik a szervezet antioxidáns aktivitását.

Tehát igen vagy nem?

1-2 alma magjának szétrágása során csak jelentéktelen mennyiségű cián kerül a szervezetedbe, tehát nem kell aggódnod.

Ellenben ha szeretnéd elkerülni, hogy a testedet fölöslegesen terheld mérgekkel, akkor érdemes elkerülni az almamag szétrágását.

Ez vonatkozik különösen azokra, akik májbetegségben szenvednek, vagy méregtelenítő rendszerük nem működik megfelelően.

Mi a helyzet az almaolajjal?

Az alma magjából nyert olaj nem ajánlott belső fogyasztásra. A hajra kenve ellenben számos jótékony hatása lehet. Mikrogyulladás (a fejbőr betegsége), hajhullás, korpásodás ellen kiváló. Erősíti a hajhagymákat, egyenessé teszi a hajat. Az almamag olajban a amigladin mennyisége kisebb, mintha elrágnád a magokat.

loading...