Kezdőlap EGÉSZSÉG Újra fel kellene venni a covid elleni védőoltásokat

Újra fel kellene venni a covid elleni védőoltásokat

A nemzetközi szakmai szervezetek új irányelvekkel állnak elő, melyek szerint szükség van a Covid-19 elleni oltóanyagok frissítésére, különös tekintettel az eredeti vuhani törzshez képest.

 

Ezen túlmenően, egyre több szakértő javasolja, hogy már ne használják az eredeti vakcinákat, mivel hatékonyságuk csökkenni látszik. Bár a világ számos országában folynak már az új oltóanyagok kifejlesztésére irányuló kutatások, Magyarországon egyelőre nincsenek hivatalos információk az őszi oltási kampányban használt vakcinák típusáról.

Az aktuális helyzetben kiemelkedő fontosságú, hogy a 60 év feletti korosztályban élőknek minél gyorsabban megerősítsék az immunitásukat, mivel a kutatások azt mutatják, hogy az idő múlásával a vakcinákkal szerzett védettségük csökken.A Covid-19 elleni védőoltások hatékonyságát elemző kutatások rávilágítottak arra, hogy a védettség fokozatosan elveszítette erejét, noha a lakosság több vakcinaadagot is kapott az elmúlt évek során.

Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumának igazgatója hangsúlyozza, hogy a világjárvány nem múlt el, és továbbra is fennáll a veszélye a fertőzéseknek.

Ennek ellenére a háziorvosok jelenleg nem végzik az oltásokat, mivel a járványügyi helyzet nem indokolja ezt, és a magyar járványügyi hatóságok is azt állítják, hogy a Covid-fertőzések többsége csak elszigetelt esetekben fordul elő, és nincs országos szintű járvány.

Az őszi időszak tehát további kihívások elé állítja Magyarországot a Covid-19 elleni védekezés terén, és az oltóanyagok hatékonyságának fenntartása és frissítése kulcsfontosságú a lakosság védelme érdekében.