Kezdőlap EGÉSZSÉG Szülők figyelem a skarlát visszatért – 11 figyelmeztető jel, amit soha nem...

Szülők figyelem a skarlát visszatért – 11 figyelmeztető jel, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A szülők rémálma visszatért: egyre jobban terjed a skarlát. Itt van, mire kell figyelni, mit tehetünk:

Tehát amikor a kisbabáink elkerülhetetlenül megbetegednek, mindent meg kell tennünk, hogy meggyógyuljanak. Ez azt jelenti, hogy meg kell ismerjük a gyakori betegségeket, és néhány olyat, amely nem olyan gyakori, és utána kell járjunk,írja a harmonikum.co

Az elmúlt években egy valószínűtlen betegség tért vissza: a skarlát. Tehát mielőtt a gyermekeden szörnyű kiütések jönnek ki, fontos tudni, hogy mi az, hogyan kell felismerni, és mikor kell kezelni a kicsit.

Itt van minden, amire szükséged van ahhoz, hogy megvédd és gondoskodhass a gyermeked védelméről:

Mi a skarlát?

A skarlát, régies nevén vörheny egy baktérium – nevezetesen a Streptococcus pyogenes – által okozott akut fertőző betegség. Cseppfertőzéssel terjed. Kb. egy hét lappangás után láz, torokfájdalom, nyaki nyirokcsomó-duzzanat, majd pontozott, apró elemű bőrkiütés lép fel – ekkor típusos a kép. Adott esetben igen jellegzetes, lobos garatképletek észlelhetők.

A kiütés leginkább a hajlatokban – a melegnek kitett helyeken – látható, és az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett szintén jellemző módon megkímélt – sápadt – a száj körüli terület. A nyelven először vaskos fehéres lepedék, majd annak leválása után a kissé fellazult, erősen papillázott nyelv látható.

A torokból rendesen kitenyészthető a kórokozó. A kiütés ennek egyik toxinjának a következménye. A skarlát obligát módon (ha a beteg arra nem érzékeny) penicillinnel kezelendő – ez jelenthet szájon át való kezelést is.

Az első jelek

A skarlát általában a mellkason vagy a gyomorban fellépő kiütésekkel kezdődik, mielőtt más területekre terjedne.

A tűnetek:

–          hányás,

–          hidegrázás,

–          magas láz,

–          hasi fájdalom,

–          nehezített nyelés,

–          torokfájás,

–          skarlátvörös torok,

–          torokgyulladás,

–          tüszős mandulagyulladás,

–          málnanyelv,

–          érdes vörös kiütések

A tünetek 3-4 napos lappangási idő után hirtelen jelentkeznek, és veszélyes heves lázzal járnak. A bőrtünetek legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek.

Mit kell tenned?

Az étkezés fájdalmas a torokgyulladásos gyermekeink számára, ezért a legjobb, ha lágy ételt és folyadékot szolgálunk fel. Ügyeljünk arra, hogy a gyermek sok folyadékot igyon, és adjunk neki vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót torok fájásra és lázra.

Ha a gyermeknek bőrkiütése, valamint torokfájása, láza vagy duzzadt mirigye van, hívjunk orvost. Különösen fontos, ha a gyermeknek torokgyulladásra utaló tünetei vannak, vagy ha valakinek az óvodában vagy az iskolában torokgyulladása volt a közelmúltban.

Kezelés

A gyermek orvosa 10 napra antibiotikumokat fog felírni. Ez majd gyógyítja a fertőzést, bár a gyermek duzzadt mirigyei és mandulái néhány hétig eltarthat, amíg elmúlik, és minden visszatér a normális állapotba.

Meg lehet akadályozni?

bakteriális fertőzés okozta skarlát rendkívül fertőző. Köhögéssel és tüsszentéssel terjed. A gyulladás okozta bőrfertőzés terjedhet a bőrrel való érintkezésen keresztül is.

Ügyelj arra, hogy a fertőzött gyermeked üvegeit és edényeit, valamint a fogkeféjét tartsd távol a család többi tagjától, és jól forró szappanos vízben mosd el őket.

Kérjük, oszd meg ezt az információt a barátaiddal és a családjaiddal, akiknek van gyereke, hogy tudjanak róla.

A gyermeknek nem szabad szenvednie szükségtelenül.

loading...