Kezdőlap EGÉSZSÉG Szakorvosi tanács: Hogyan ne hurcold a vírust a ruhán, a cipőn és...

Szakorvosi tanács: Hogyan ne hurcold a vírust a ruhán, a cipőn és miért problémás a kesztyű?

Hirdetés

A temesvári Victor Babes járványkórház szakorvosa, Virgil Musta szakorvos több hasznos óvintézkedést adott azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerülhető el a koronavírussal való megfertőződés.

 

Hirdetés

A közismert óvintézkedések mellett (2 méter távolság, kézmosás, maszk, társaság kerülése, stb.) több dologra is felhívja a doktor a figyelmet. Ezek egyike a talajon lapuló koronavírus kórokozója, ami egy bizonyos ideig képes életben maradni, így akár a cipő talpán is hurcolhatjuk.

Az orvos tanácsa, hogy ugyanazt a cipőt semmiképp ne hordjuk otthon, amiben az utcán voltunk és a bejáratnál legyen kihelyezve két lábtörlő: a hagyományos mellett legyen egy klórral átitatott is.

Az utcai cipőt soha ne tegyük a házi, benti cipő mellé.

Javasolja továbbá, hogy ahogy hazaérünk, vessük le a kinti ruháinkat és ha nincs is lehetőségünk azonnal kimosni, vagy kivasalni, tegyük egy elkülönített helyre, ahol 1-2 nap alatt elpusztulnak a vírusok.

A kesztyű viselésével is óvatosnak kell lennünk, mint írja, több lehet benne a kár, mint a haszon, ha nem vagyunk eléggé óvatosak. Amikor kesztyűt hordunk ugyanis, az lehet a benyomásunk, hogy védve vagyunk, azonban ha a fertőzött kesztyűs kezünket az arcunkhoz érintjük, ugyanúgy elkaphatjuk a vírust. Ezért azt ajánlja, hogy csakis akkor hordjuk a kesztyűt, amikor kimondottan fertőzésveszélyes helyen dolgozunk, és amikor eljövünk onnan, azonnal vessük le a kesztyűt, dobjuk el és mossunk kezet.

Javasolja továbbá a kilincsek, kulcsok fertőtlenítését is. Hasznosnak tartja továbbá a gyakori szellőztetést, mivel ily módon csökkenthetjük a helyiségben potenciálisan előforduló kórokozók számát.

A következő lépések betartását ajánlja, amikor hazaérünk:

– ha van rajtunk kesztyű, vegyük le a házon kívül és tegyük egy zacskóba
– töröljük a lábunkat a klóros lábtörlőbe még az ajtó előtt
– lépjünk be a lakásba
– vegyük le a cipőnket és tegyük egy olyan helyre, ahol nem érintkezik a házi cipőnkkel
– vegyük fel az otthoni cipőt
– mossunk kezet
– vegyük le az utcai ruhánkat és tegyük le elkülönítve
– fertőtlenítsük a kilincseket, kulcsokat, kapcsolókat, telefont stb.
– mossunk kezet
– szellőztessünk. 

Forrás: Transindex.ro

Hirdetés