Kezdőlap EGÉSZSÉG Repedezett a sarkad? Ezek lehetnek a súlyos következményei, jobb, ha tudsz róla!

Repedezett a sarkad? Ezek lehetnek a súlyos következményei, jobb, ha tudsz róla!

Hirdetés

Sokan nem gondolnak bele, hogy egy berepedezett sarok sokkal nagyobb gondot is jelenthet, mint csupán esztétikai problémát. Valóban nem túl szép a száraz, repedezett bőr, de ha ez nem elég ok arra, hogy kezeljük a lábunk bőrét, akkor gondoljuk bele a súlyosabb következményekbe is.

A meleg időszakban a lábunkat sokkal több környezeti hatásnak tesszük ki, hiszen nem védi teljes egészében a lábbeli, így a napsugarak is tűzik a bőrfelületet. Ha nem ápoljuk megfelelően a lábunkat, akkor a szárazság egyre kifejezettebbé válik, a bőrkeményedés egyre fokozottabb lesz és mivel a lábunkat éri a legnagyobb terhelés (testünk egész súlyát tartja), ezért a nyomás miatt a sarkak bőre könnyebben be is repedezhet.

Hirdetés

Egyéb okok

Természetesen nem csak a napsugarak, de a nem megfelelő hidratáltság, a bőrápolók használatának hiánya, a forró zuhany, a szárító tisztálkodási termékek mind hozzájárulnak a berepedezett sarok kialakulásához.

A berepedezett sarok kezelés

Minden esetben a megelőzés a legjobb módszer, de ha egyszer kialakult a probléma, akkor törekedni kell arra, hogy felszámoljuk. A bőr szárazságától és a repedezettség fokától függően kell kezelnünk a gondot.

Ha nem túl kemény a bőrfelület és nem vészesen mélyek a repedések, akkor a meleg (de nem forró), illóolajos lábfürdő, a kíméletes radírozás, reszelés és a bekenés a legjobb megoldás. Használj vazelint vagy olívaolajat, miután eltávolítottad a bőrkeményedés lehető legnagyobb részét. A bekenés után éjszakára húzz fel egy puha, laza zoknit is a lábadra. Csodákat tud művelni a száraz bőrrel ez a megoldás.

Ha a lábad sokkal rosszabb állapotban van és a fent leírtak nem segítenek, akkor keress fel bőrgyógyászt és/vagy gyógypedikűrös szakembert.

Milyen veszélyekkel járhat a berepedezett sarok?

Ha a bőröd állapota olyan mértékben rosszabbodik, hogy a repedések már az élő szövetig is beterjednek, akkor a fertőzés veszélye megnő. Különösen azért is, mert a lábat rengeteg szennyeződés érheti a nap során. Az ilyen stádiumban a bőr fájdalmassá válik és kisebb vérzések is tapasztalhatóak rajta.

A cukorbetegség során is gyakran kialakulhat ez az állapot és az idegek károsodása következtében létrejött érzésvesztés miatt a láb fájdalma sem lesz mankó jelzőtünet. A súlyosbodás olyan mértékűvé válhat, hogy akár amputálást tehet szükségessé.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés