Kezdőlap EGÉSZSÉG Repedezett a sarkad? Ezek lehetnek a súlyos következményei, jobb, ha tudsz róla!

Repedezett a sarkad? Ezek lehetnek a súlyos következményei, jobb, ha tudsz róla!

Macro photo pair of cracked heels. Male back view.

Sokan nem gondolnak bele, hogy egy berepedezett sarok sokkal nagyobb gondot is jelenthet, mint csupán esztétikai problémát. Valóban nem túl szép a száraz, repedezett bőr, de ha ez nem elég ok arra, hogy kezeljük a lábunk bőrét, akkor gondoljuk bele a súlyosabb következményekbe is.

A meleg időszakban a lábunkat sokkal több környezeti hatásnak tesszük ki, hiszen nem védi teljes egészében a lábbeli, így a napsugarak is tűzik a bőrfelületet. Ha nem ápoljuk megfelelően a lábunkat, akkor a szárazság egyre kifejezettebbé válik, a bőrkeményedés egyre fokozottabb lesz és mivel a lábunkat éri a legnagyobb terhelés (testünk egész súlyát tartja), ezért a nyomás miatt a sarkak bőre könnyebben be is repedezhet.

Egyéb okok

Természetesen nem csak a napsugarak, de a nem megfelelő hidratáltság, a bőrápolók használatának hiánya, a forró zuhany, a szárító tisztálkodási termékek mind hozzájárulnak a berepedezett sarok kialakulásához.

A berepedezett sarok kezelés

Minden esetben a megelőzés a legjobb módszer, de ha egyszer kialakult a probléma, akkor törekedni kell arra, hogy felszámoljuk. A bőr szárazságától és a repedezettség fokától függően kell kezelnünk a gondot.

Ha nem túl kemény a bőrfelület és nem vészesen mélyek a repedések, akkor a meleg (de nem forró), illóolajos lábfürdő, a kíméletes radírozás, reszelés és a bekenés a legjobb megoldás. Használj vazelint vagy olívaolajat, miután eltávolítottad a bőrkeményedés lehető legnagyobb részét. A bekenés után éjszakára húzz fel egy puha, laza zoknit is a lábadra. Csodákat tud művelni a száraz bőrrel ez a megoldás.

Ha a lábad sokkal rosszabb állapotban van és a fent leírtak nem segítenek, akkor keress fel bőrgyógyászt és/vagy gyógypedikűrös szakembert.

Milyen veszélyekkel járhat a berepedezett sarok?

Ha a bőröd állapota olyan mértékben rosszabbodik, hogy a repedések már az élő szövetig is beterjednek, akkor a fertőzés veszélye megnő. Különösen azért is, mert a lábat rengeteg szennyeződés érheti a nap során. Az ilyen stádiumban a bőr fájdalmassá válik és kisebb vérzések is tapasztalhatóak rajta.

A cukorbetegség során is gyakran kialakulhat ez az állapot és az idegek károsodása következtében létrejött érzésvesztés miatt a láb fájdalma sem lesz mankó jelzőtünet. A súlyosbodás olyan mértékűvé válhat, hogy akár amputálást tehet szükségessé.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...