Kezdőlap AKTUÁLIS Pár perce érkezett – Ezeket a gyógyszereket mostantól a TB finanszírozza

Pár perce érkezett – Ezeket a gyógyszereket mostantól a TB finanszírozza

Hirdetés

Magyarország kormánya jelentős lépéseket tett az egészségügy területén, a társadalombiztosításba bekerült 38 új betegségcsoport és 52 terápiás szer révén.

 

Hirdetés

Az egészségügyi államtitkár, Takács Péter, elmondta az M1 aktuális csatorna műsorában, hogy ezek a döntések mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszik könnyebbé.

Az elfogadott gyógyszerek közé tartoznak a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek.A döntés érinti például a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszereket is. A költségvonzatot mintegy 30 milliárd forintra becsülik.

Takács Péter kiemelte, hogy a cél az, hogy a magyar betegek a világ élvonalába tartozó gyógyszerekhez férjenek hozzá.

A döntések révén várhatóan lerövidülhet a gyógyulási idő, és a gyógyíthatatlan betegségek esetében lassítható annak folyamata, illetve javítható a betegek életminősége.

A kormány különösen büszke arra, hogy a cukorbetegség kezelésére szolgáló új gyógyszert is bevezették, amellyel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhetővé válik.Ez a lépés különleges, mivel eddig ezekhez a készítményekhez csak egyedi méltányosság útján lehetett hozzáférni.

Az államtitkár beszélt a gerincet érintő izomsorvadás (SMA) szűréséről is, hangsúlyozva, hogy a kormány értékeli és kiértékeli az elmúlt két évben zajlott ingyenes szűrővizsgálatokat.

A tervek szerint, ha a szakmai következtetés azt mutatja, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor az mielőbb bekerül a társadalombiztosításba.

A meddőségi kezelések területén is számos változás történt, beleértve ritka genetikai betegségek szűrését is. A kormány célkitűzése a szélesebb körű hozzáférés a megelőző terápiákhoz és diagnosztikákhoz, ami segíthet elkerülni a lombikprogramokat.Emellett az ország minden vármegyéjében létrehoznak meddőségkezelési szakambulanciákat, és a társadalombiztosítás a jövőben minden embriótranszfert finanszíroz majd.

Ezek a fejlesztések nemcsak a gyógyulási folyamatokat rövidíthetik le és a betegek életminőségét javíthatják, hanem hozzájárulhatnak a magyar egészségügy világszínvonalú szolgáltatásainak fejlesztéséhez.

Hirdetés